Aldersgrenser på forbrukslån

Ulike banker har ulike aldersgrenser og krav når det kommer til låntaker. Loven i Norge sier at du må være minst 18 år for å kunne ta opp lån. Men når det kommer til forbrukslån har flere banker valgt en høyere aldersgrense. Dette for å sørge for at de som søker om lån er personer som kan betjene lånet. Så, hva er egentlig aldersgrensen på lån uten sikkerhet?

Ulike tilbydere med ulik aldersgrense

Å finne ut nøyaktig hvilke aldersgrense bankene opererer med for lån uten sikkerhet kan være en utfordring. Det enkleste er å bruke en samleside for forbrukslån, som har detaljert oversikt over aldersgrense og andre krav bankene måtte ha.

Den laveste aldersgrensen på lån er uansett 18 år. Det er ikke lov for noen banker eller tilbydere å gi ut lån til personer under 18 år. Personer under 18 år kan heller ikke ta opp kreditt eller andre former for lån.

I tillegg til en nedre aldersgrense finnes det også en øvre aldersgrense på lån. Dette er noe bankene har satt for å unngå at personer som er i sin siste fase av livet skal ta opp mye gjeld. Det er ikke alle som har en slik grense, men de som har ligger på 69 til 70 år.

Forbrukslån til unge

Unge i dag kan ha noen utfordringer med å finne tilbydere som kan tilby forbrukslån, spesielt om de er under 20 år. 20 år er nemlig den aldersgrensen de fleste tilbyderne har lagt seg på, med mindre de har valg en høyere aldersgrense. Flere banker har en aldersgrense på 23 og 25 år, gjerne i sammenheng med høyere krav til inntekt.

Hvis en møter krav til både inntekt og alder vil også alderen påvirke hvor mye du kan låne. Er du ferdig utdannet med fast jobb og over 25 år vil du kunne få innvilget mer lån enn en på 23 som er under utdanning og kun har en deltidsjobb. Dette handler kun om kredittvurdering, da alder er en faktor som vurderes i forhold til risiko for mislighold av lånet.

Lån uten sikkerhet til eldre

Som pensjonist er det vanskeligere å få innvilget lån, spesielt lån uten sikkerhet. Dette av flere grunner, men hovedårsaken er risiko for at lånet ikke blir nedbetalt på grunn av dødsfall. Eldre regnes med andre ord som en større risiko enn personer mellom 25 og 55 år.

Det finnes derimot flere banker som tilbyr lån også til eldre, hvor den øvre aldersgrensen er 70 år.

Alternativer til forbrukslån

Et forbrukslån er et usikkert lån hvor du kan låne mellom 5 000 og 600 000 kroner til ønsket formål. Du må ikke stille med sikkerhet, og det er ingen krav om sikkerhet. Dette gjør forbrukslån til et alternativ om du skal pusse opp, kjøpe inventar til boligen eller ønsker å refinansiere annen gjeld.

Får du ikke innvilget lån på grunn av alder kan du søke om andre former for usikre lån, som for eksempel kredittkort. Flere banker har egne løsninger med VISA og kreditt for unge og studenter, som gir en overkommelig kredittgrense som passer unge i etableringsfasen eller eldre i pensjonisttilværelsen.

Oppsummering

  • Aldersgrensen for lån varierer veldig fra tilbyder til tilbyder. Noen har en grense på 18, andre 20, og noen igjen på 25 år.
  • Flere banker har også satt en øvre aldersgrense, og vil ikke tilby lån til personer over 70 år.
  • Det beste du kan gjøre for å finne ut hvor du kan søke om forbrukslån i forhold til alder er å bruke en samleside med informasjon om aldersgrense, både den øvre og nedre. Du kan også søke om lån gjennom disse sidene.