Forbrukslån 18 år

Et minimumskrav for å søke om å forbrukslån i Norge er 18 år. Likevel er det viktig å vite at ikke alle banker innvilger slike lån selv om du oppfyller kravet. I tillegg til alder, krever også banken at du har egen og fast inntekt, bosted og en god betalingshistorikk. Her har vi samlet gode råd til deg som er 18 år og ønsker innvilget lån.

Forbrukslån for deg som er 18 år

Uansett alder kan du søke om 1 000 til 600 000 kroner i lån uten sikkerhet. Hvor mye du faktisk får låne avhenger imidlertid av din inntekt, og hvem du søker lån hos. Noen tilbyr lån fra 5 000 kroner, andre fra 25 000 kroner. Er du på utkikk etter lån med en lavere lånesum, kan for eksempel smålån innvilges helt ned til 1 000 kroner. 

Om du ikke skulle finne det lånet du ønsker deg grunnet lav alder, kan du se etter muligheten for å søke om kredittkort. Her kan du velge en ramme mellom 1 000 og 100 000 kroner, og disse stiller gjerne lavere krav til alder og inntekt enn andre lån uten sikkerhet. Samtidig fungerer kredittkort på samme måte som et lån, med unntak av nedbetaling. Hvis du ikke bruker kreditten, må du nemlig ikke betale noe. Kredittkort har ofte en rentefri periode på 30 til 60 dager. På denne måten trenger du ikke betale renter den første måneden etter et kjøp. 

Tilbydere av lån til 18 åringer uten sikkerhet

Markedet med aktører som ønsker å tilby lån uten sikkerhet er mange, men det er likevel ikke alle som innvilger lån til søkere som er 18 år. Den vanligste aldersgrensen for et usikret lån ligger mellom 2023 år. Derfor kan det være utfordrende å finne fram til de bankene som tilbyr lån til yngre søkere.

Bruker du en låneagent, vil du motta lånetilbud som blant annet luker ut aktørene som har en nedre aldersgrense på 20 år eller 23 år. Da vil du kun motta tilbud fra bankene som innvilger lån til de som er fylt 18 år.

Hva er en låneagent?

En låneagent kan være en nyttig tjeneste for deg som søker et lån. Det er gratis for deg som lånekunde, og tjenesten betales av de samarbeidende bankene som gir låneagenten provisjon.

Å bruke en låneagent er i tillegg helt uforpliktende. Det samme gjelder om du søker direkte i en bank. Da vil du motta et tilbud, men står selv fritt til å godta eller avslå dette.

Boliglån

Flere banker tilbyr også boliglån til unge, spesielt personer i aldersgruppen 18 til 34 år. Disse har gjerne bedre vilkår, og er ment som en hjelp for unge å komme inn på boligmarkedet. Vilkårene for å få innvilget denne typen lån er litt forskjellige fra usikrede lån, da det vanligvis stilles krav om egenkapital. Om du kan få hjelp av en kausjonist, som foreldre, er mulighetene større.

For å få innvilget boliglån for unge må du ha en fast inntekt, og kan ikke låne mer enn 85 % av boligens verdi. Ønsker du å låne mer, kan du søke om 100 % hos enkelte. Da vil det imidlertid kreves sikkerhet i fast eiendom, som kan være for eksempel foreldres bolig.

Hvor mye lån du kan få innvilget som 18 åring avhenger av din inntekt, samt om du har noen medlåntaker som gjør at dere kan stille med sikkerhet i en ekstra inntekt. 

Hovedregelen for alle lånetyper er at du ikke kan låne mer enn fem ganger årlig inntekt.

Krav til låntaker

Når du skal søke om et lån, er det flere ting som må være på plass før banken kan innvilge lånesøknaden din. Det er likevel viktig å huske på at det er det totale bildet av din økonomi som avgjør, da banken vurderer hver søknad individuelt.

Alderskrav

Ifølge norsk lånelovgivning kan alle som er 18 år søke om å få låne penger i banken. Dette betyr likevel ikke at bankene har et krav fra statens side om å innvilge lånet du ønsker. Siden bankene tar en risiko ved å låne ut penger, kan de selv bestemme aldersgrense på lån.

Inntektskrav

Det er store variasjoner i hva bankene krever når det gjelder inntekt. Enkelte banker stiller faktisk ingen krav til dette, men disse tilhører imidlertid de sjeldne. Flere banker varierer i tillegg hva som regnes som inntekt og ikke. Noen krever at inntekten er fast og stabil, mens andre ønsker kun at den er målbar.

Fast inntekt innebærer blant annet: 

  • Lønn fra arbeid
  • Trygdeytelser, som pensjon eller uføretrygd
  • Stipend fra for eksempel lånekassen

I tillegg vil kravet om hvor høy årlig inntekt er spille inn på om du får innvilget et lån eller ikke. Som regel må du tjene mellom 100 000250 000 kroner brutto per år. Hvor mye du får låne vil dermed avhenge av hvor mye du tjener. 

Hva koster et forbrukslån?

Det er alltid den effektive renten du må se på når du sammenligner lån uten sikkerhet. Denne tar med gebyrer og alle kostnader i beregningen.

Når du søker om et lån, er det to rentebegreper du vil komme over: nominell og effektiv rente. Det er den effektive renten som viser de totale omkostningene knyttet til et lån, både renter og gebyrer.

Renter på lånet vil fastsettes etter en individuell vurdering av din økonomi, men ligger normalt mellom 5 % og 20 %. Som ung søker kan du imidlertid belage deg på høyere renter, da lav alder utlyser en høy risiko for banken.

Et etableringsgebyr på omkring 900 kroner og administrasjonsgebyr per måned kommer i tillegg til renten. Om du ser på den effektive renten vil disse derimot være inkludert, og viser dermed lånets totale kostnader. Husk at en lang nedbetalingstid gir lavere månedlige kostnader.

Oppsummering

  • Nedre aldersgrense for å søke lån i Norge er 18 år
  • Ikke alle banker innvilger lån til 18-åringer. De fleste har en nedre aldersgrense på 20–23 år
  • Du må ha inntekt og ingen betalingsanmerkninger for å søke om lån
  • Hvor mye du kan låne avhenger av inntekten din
  • Bankene gjennomfører en individuell vurdering av deg og din økonomi
  • Hvis du ikke får innvilget lån, kan du søke om kredittkort