Lån med BankID

Flere og flere banker og finansieringsselskaper tilbyr sine nye lånekunder å signere lånedokumentene elektronisk. Dette er fordelaktig både for banken og for lånetaker, og fremskynder søknadsprosessen slik at utbetalingen av lånet kan skje raskt og effektivt.

Ikke alle er like godt kjent med hvordan man bruker Bank-ID når man skal takke ja til et lånetilbud. Det kan derfor være nyttig å lese om denne prosessen for personer som nylig har fått Bank-ID, eller andre som er usikre på hvordan man går frem for å signere en låneavtale elektronisk.

Hva er Bank-ID?

Alle som åpner konto i en bank, vil få tilbud om Bank-ID. Dermed kan kunden logge seg inn i nettbanken på en sikker måte og betale regninger online. Bank-ID er et elektronisk sertifikat som er lagret hos Nets.

For å ta i bruk Bank-ID må man ha en kodebrikke – som gir deg forskjellige tallkombinasjoner når du trykker på brikken. Tallet skal skrives inn i nettbankens innloggingsside – sammen med personnummer og passord. Det unike tallet som vises i kodebrikken gjelder kun for et par minutter ved innloggingsforsøk

Bank-ID er en sikker løsning å bruke – f.eks. når man skal betale regninger i nettbanken eller utføre andre digitale tjenester på nett.

Det er også mulig å benytte Bank-ID uten kodebrikke, dersom du aktiverer Bank-ID på din mobil. Da vil du ved signering eller innlogging få tilsendt et unikt passord på mobilen som du blir bedt om å godkjenne. Bank-ID på mobil kan du enkelt opprette i din bank der du er kunde.

Å signere en låneavtale med Bank-ID

Dersom du har fått innvilget et forbrukslån, kan du i mange tilfeller benytte Bank-ID for å signere finansieringsavtalen elektronisk. Banken vil da sende deg en link til din e-postadresse, og du vil kunne lese og eventuelt laste ned lånedokumentet før du går videre til selve signeringen.

Etter du har lest igjennom lånepapirene, blir du bedt om å krysse av for at dokumentet er lest og forstått. Deretter går du videre til selve signeringen, og taster inn ditt fødselsnummer, koden fra kodebrikken og ditt personlige passord.

Du kan selv velge om du vil signere en låneavtale med Bank-ID og kodebrikke eller Bank-ID på mobil

Fordeler med å signere med Bank-ID

Den største fordelen med å bruke Bank-ID, er at man sparer tid. Tidligere måtte man signere lånepapiret med penn, og sende det i posten. Det tok gjerne flere dager før banken mottok lånedokumentet på grunn av postgang. Bruker man derimot elektronisk signering med Bank-ID, kan man enkelt, raskt og sikkert signere låneavtalen online. Hele prosessen tar kun et par minutter. Bank-ID er en svært effektiv og brukervennlig løsning, og du slipper å identifisere deg fysisk med pass, førerkort eller bankkort.

En annen fordel er at bankens saksbehandlingstid reduseres betraktelig, og utbetaling av forbrukslån vil skje raskere.

Andre bruksområder

Å legitimere seg med Bank-ID er blitt vanlig i dagens nettbaserte samfunn. Mange offentlige nettsider krever Bank-ID for å kunne logge seg inn – deriblant Skatteetaten, Helsenorge, NAV og Altinn. I tillegg er det mange nettbutikker som benytter Bank-ID for å verifisere betalingen

Andre bruksområder er bl.a. innen handel, service, fond, finans samt hos Postens digitale postkasse – “Digipost”.

Hvem kan få Bank-ID?

De fleste banker tilbyr Bank-ID til sine kunder som er 15 år eller eldre. Det kreves imidlertid at må ha et kundeforhold i banken, og du blir bedt om å legitimere deg med pass. Du må også ha mobilnummer og e-postadresse.