Lån på dagen med BankID

Dagens digitale løsninger med bruk av kunstig intelligens har gjort det raskere å prosessere lånesøknader. Med BankID er det også blitt både tryggere og enklere å signere på låneavtaler. Her får du mer informasjon om BankID, fordelene med å ha det og hvordan lån kan innvilges på dagen med BankID.

Hva er BankID?

Kort oppsummert er BankID en digital måte å identifisere og legitimere seg på nettet. Denne metoden for identifisering og legitimering er utviklet av banknæringen, og ble lansert i 2004. I dag er det den mest brukte metoden for digital identifisering, med over fire millioner brukere bare i Norge. BankID er godkjent av alle landets banker.

Systemet med BankID ble opprinnelig utviklet i forbindelse med nettbanker, som en metode for sikker innlogging. I tillegg kan du trygt logge inn på offentlige tjenester som Skatteetatens nettsider. Siden oppstarten har metoden blitt videreutviklet og tatt i bruk også av private aktører.

Med BankID kan du også signere kontrakter og lånetilbud, samt legge inn bud ved boligkjøp.

BankID på mobilen

Tidligere var BankID tilknyttet en liten brikke du ble tilsendt fra banken. I dag må du ikke lenger ha med deg brikken for å bruke BankID, den er nå tilgjengelig på mobilen.

BankID på mobil ble lansert i 2009, med kodeord som ble tilsendt mobilen. Denne funksjonen fases nå ut, og har blitt erstattet med BankID-appen. Appen kan lastes ned til alle mobiler, uavhengig av operativsystem. Denne appen er veldig enkel å bruke, og medfører ingen ekstra kostnader.

Fordeler med BankID

Det er mange fordeler med å bruke BankID. Både når det kommer til finansielle tjenester, men også ellers i hverdagen.

 1. Du slipper å møte opp fysisk for legitimering i banken.
 2. Det er mulig å signere lånepapirer digitalt, slik at prosessen går raskere.
 3. Digital signering er like bindene som en signatur på papir.
 4. Signering med BankID er sikrere enn fysisk signatur, da ingen kan forfalske denne.
 5. Du kan godkjenne betalinger og signere kontrakter uansett hvor du befinner deg.

Søk om lån på dagen med BankID

Før BankID måtte du møte opp i banken med dokumentasjon på både lønn og gjeld for å søke om lån. Når søknaden var ferdig behandlet måtte du tilbake igjen for å signere avtalen. I dag kan du derimot både søke om lån og signere på låneavtaler fra mobilen.

Når du sender søknad digitalt vil denne bli behandlet på noen få minutter. Det er sånn sett mulig å få lån på dagen med BankID. Både søknad og signering kan gjøres samme dag, men utbetaling av lånet vil mest sannsynlig skje 1-3 virkedager etter at låneavtalen er signert.

Tips: Se også denne artikkelen om lån på dagen her.

Slik søker du om lån med BankID

 1. Finn den eller de bankene du ønsker å søke om lån hos. Det er også mulig å søke om lån via låneportaler og lånemeglere.
 2. Fyll inn obligatorisk informasjon og godkjenn automatisk innhenting av informasjon fra Gjeldsregisteret og Skatteetaten.
 3. Send inn søknad og vent på svar. Bankene vil nå gjøre en kredittsjekk av deg for å vurdere om de kan innvilge søknaden. Denne prosessen tar noen få minutter.
 4. Motta tilbud på SMS eller e-post. Du kan i noen tilfeller motta lånetilbud rett etter at søknaden er sendt.

Signering med BankID

Før lånet kan utbetales må du signere en låneavtale. I denne avtalen fremgår det hva lånebeløpet er, hvilken rente som skal betales. Her opplyses det også om termingebyr og nedbetalingstid. Det medfølger dessuten en nedbetalingsplan med detaljert informasjon for hvert år.

Bankene er pålagt å gjennomføre identitetskontroll og få en juridisk bindende signatur. Med BankID kan dette gjøres samtidig, noe som forenkler prosessen. Identitetskontroll utføres for å minimere risiko for hvitvasking av penger, mens signatur er nødvendig for at bankene skal kunne kreve tvangsinndriving av pengene dersom lånet blir misligholdt.

Hvor hurtig pengene kan utbetales avhenger av hvor raskt du signerer. Når du har signert med BankID må bankene verifisere signeringen før lånet kan utbetales til din konto.

Søknad om lån uten BankID

Det er ikke umulig å søke om lån uten BankID, men det blir mer utfordrende. Grunnen er at de fleste som tilbyr for eksempel forbrukslån er digitale tjenester og ikke har fysiske filialer som kan besøkes. Når du ikke kan søke om lån i en fysisk bank, er du avhengig av BankID for å kunne identifisere deg i forbindelse med søknaden.

Har du ikke BankID anbefaler vi at du raskt tar kontakt med din bank. En kunderådgiver vil kunne hjelpe deg med å opprette BankID, samt gi deg råd og veiledning i forbindelse med søknad om lån. Det tar ikke mange minuttene å opprette BankID, og du vil bli tilsendt en kodebrikke i løpet av syv til ti virkedager.

Lesetips: Trenger du penger, men får ikke lån? Se denne artikkelen.

Oppsummering

 1. BankID gjør det enklere og raskere å identifisere og legitimere seg.
 2. Det er også raskere og enklere å søke om lån med BankID.
 3. Lånesøknaden kan behandles digitalt i løpet av noen minutter, noe som betyr raskere svar og utbetaling av lån.
 4. BankID kan også benyttes til å signere kontrakter, legge inn bud og gjennomføre kjøp på nett.