Lån til bryllup

For mange er et bryllup en storslått og fin anledning til å samle venner og familie fra fjern og nær til fest og feiring av kjærligheten. Den store dagen fører ofte med seg store utgifter til både mat, klær, dekor, lokale – og ikke minst bryllupsreisen. Dere velger selv hvor mye penger dere ønsker å bruke, men et lån kan komme godt med. 

Lag et budsjett før du tar opp lån til bryllup

Det første som bør gjøres er å sette opp et budsjett over utgiftsposter. Forsøk å sette opp et så realistisk budsjett som mulig. Ofte kan det også være lurt å legge seg litt over hvor mye du faktisk tror det vil koste. Det er tross alt bedre at ting koster mindre enn planlagt, i stedet for mer. 

Å holde et bryllup inkluderer flere ulike utgifter det kan være lett å glemme. Blant utgiftene som følger feiringen finner vi blant annet:

 • Kjole til bruden.
 • Dress eller smoking til brudgommen.
 • Gifteringer.
 • Lokale til vielse og fest.
 • Dekketøy.
 • Catering, mat og drikke.
 • Servitører.
 • Bartendere.
 • Bryllupskake.
 • Bryllupsinvitasjoner.
 • Borddekorasjoner.
 • Blomster.
 • Takkekort.
 • Transport til og fra vielse.

Utover dette vil det ofte også følge med andre utgifter som er individuelle fra bryllup til bryllup. Et budsjett bør likevel inneholde disse som et minimum.

Lån uten sikkerhet som bryllupslån

Én type lån som egner seg godt til forbruk der dere selv kan velge formålet, er lån uten sikkerhet. Ofte vil et forbrukslån være en god løsning. Da kan dere selv velge hvordan dere forvalter midlene, og dere kan betale ned beløpet over noen år. Et forbrukslån har en maksimal låneramme på opptil 600 000 kroner.

Velger dere et lån uten sikkerhet, er det flere fordeler som følger: 

 • Det finnes mange aktører som tilbyr forbrukslån
 • Bankene krever ikke pant i eiendom eller andre personlige verdier
 • Dere får svar på søknaden raskt, og finansieringen vil være på plass innen kort tid
 • Kriteriene for å få innvilget lånet er noe de fleste oppfyller
 • Rentene behøver ikke bli for høye, særlig når dere er to som søker sammen

Ulempene er derimot at lån uten sikkerhet er dyrere sammenlignet med andre lånetyper. I tillegg vil de månedlige avdragene bli høye i forhold til lånesummen. Dette skyldes at hele kravet må nedbetales innen maksimalt fem år. 

Tips: Les også vår artikkel om blancolån uten sikkerhet.

Hva koster et lån uten sikkerhet til bryllup?

I likhet med andre typer lån, er det ikke bare lånesummen i seg selv som skal betales tilbake i sitt fulle. Utover summen kommer ulike omkostninger og gebyrer som fungerer som betaling til banken for å låne ut penger. I tillegg til omkostningene kommer også renter. Disse fastsettes av tilbyderen basert på en individuell vurdering basert på flere faktorer og forhold omkring søkerens økonomiske situasjon.

Generelle utgifter er:

 • Rente på gjennomsnittlig 5–25%.
 • Etableringsgebyr ligger vanligvis på mellom 950–1 100 kroner.
 • Administrasjonsgebyr.
 • Termingebyr.

Lån til bryllup med sikkerhet

Dersom eier egen bolig og samtidig har lav nok belåningsgrad på denne, vil det billigste valget være å finansiere bryllupet med sikkerhet i bolig. Et boliglån er den lånetypen på markedet som gir best rentebetingelser. Som oftest vil du få en rentre på mellom 2 og 4 % med dette.

Dersom dere ønsker å søke med sikkerhet i bolig, må dere oppfylle noen ekstra kriterier:

 • Lånet kan ikke overstige 85 % av den totale verdien av boligen.
 • Har dere mer enn fem ganger deres årlige bruttoinntekt, kan dere ikke påta dere mer gjeld.
 • Betalingsanmerkning gir et bilde av deres betalingsvilje.

Tips: Se også vår artikkel om lån til tannlege.

Rammelån

Det er ikke vanlig å ta opp et lån med pant i boligen til forbruk. Derfor er et annet anbefalt valg av lån til bryllup å ta opp et rammelån. Da får dere innvilget en kreditt med sikkerhet i boligen. Fordelen med et rammelån er at dere kun betaler renter på den delen dere faktisk har brukt. Dere har også muligheten til å bruke av kreditten tilgjengelig i rammelånet på nytt og på nytt, i likhet med et kredittkort.

Hvordan fastsettes renten?

Alle som søker om finansiering i Norge må oppfylle grunnleggende krav:

 • Søker er minimum 18 år. For noen lånetyper og hos noen banker kreves det at lånesøker er 20 år eller eldre.
 • Norsk statsborger eller har bodd i Norge de siste tre årene.
 • Har fast bostedsadresse i Norge.
 • Fast inntekt på minst 120 000 kroner.
 • Ingen betalingsanmerkninger for forbrukslån. Noen banker kan likevel innvilge lån med. betalingsanmerkning, men da med sikkerhet i bolig.

Når disse kriteriene er oppfylt, kan det søkes om lån. Det første banken vil gå i gang med er å gjennomføre en kredittvurdering av søkeren.

Banken innhenter da informasjon om din økonomiske situasjon fra offentlige registre som Skatteetaten og Gjeldsregisteret. Basert på denne informasjonen vil det bli beregnet en kredittscore.

Kredittscore

Det vil være din kredittscore og betalingsevne som danner grunnlaget for hvilken rente banken kan tilby på lånet du søker. Summen dere søker om i lån vil i tillegg være en faktor som spiller inn i det større bildet.

Kort forklart kan vi si følgende om hvordan kredittscoren vil påvirke renten:

 • En høy kredittscore vil gi en lavere rente på lånet.
 • Lav lånesum vil medføre høyere renter på lånet.
 • Ved en lav kredittscore vil renten bli høyere.
 • En lav kredittscore kan medføre avslag på søknad om lån.

Låne sammen – lavere rente

Når en bank innvilger et forbrukslån, tar de en høyere risiko enn ved bolig- og billån.

Den eneste sikkerheten banken har er gjennom inntekten til den som søker. Har dere derimot mulighet til å låne sammen, som medlåntakere, vil dette kunne påvirke renten og betingelsene for lånet deres.

Banker kan kreve at medlåner enten er en forelder eller en ektefelle. Det er likevel mulig å søke sammen dersom dere opplyser i søknaden om at formålet med målet er deres bryllup. I tillegg vil det være rimelig for banken å anta at finansiering av et bryllup også innebærer to personer som står for betjeningen av lånet.

Likestilt juridisk ansvar

Dersom dere ønsker å låne sammen, vil den ene parten stå som hovedlåntaker. Den andre parten vil stå som medlåntaker i papirene. Uavhengig av hvilken rolle dere har i papirene, er dere begge imidlertid like juridisk ansvarlige for å betjene lånet og tilbakebetale dette i sin helhet.

Fordelen med en slik løsning ligger i at dere slik reduserer risikoen. Dette skyldes at banken har to inntekter å ta utgangspunkt i. I tillegg vil inntekten deres øke; dermed er det mer rom for å betjene gjeld i husholdningen. Sjansen for å få innvilget et lån med gode betingelser og lav rente, øker altså betraktelig dersom dere er to.

Finn det billigste lånet til bryllup

Når dere skal søke om lån til bryllup, kan det være gode penger å spare på å finne det beste tilbudet på markedet. De finnes mange aktører som tilbyr lån, både med og uten sikkerhet. Markedet er også svært konkurransestyrt. Dette er noe dere som lånesøkere kan bruke til deres fordel og dra nytte av.

For å finne det rimeligste lånet til bryllupet deres, har dere et par alternativer. Dere kan velge om dere skaffer dere en oversikt over alle tilbud som kommer fra aktuelle banker. Når dere tar et valg blant disse tilbudene, sender dere en søknad til banken.

Bruk en lånemegler når du skal låne til bryllup

En annen måte dere kan finne det rimeligste tilbudet, er å bruke en lånemegler eller låneagent. Det er flere fordeler som følger å benytte en ekstern aktør:

 • Sammenligningen vil gå raskere.
 • Tilbudene kommer inn mens dere venter.
 • Konkurransen foregår uten at dere er involvert.
 • Låneagenten samarbeider med en rekke banker, som øker sannsynligheten for et bredere spekter av tilbud.
 • Tjenesten er gratis og uforpliktende å bruke.

Små forskjeller utgjør store summer

Når dere er i gang med å sammenligne tilbud og se på de ulike lånene, vil dere legge merke til at det er svært lite som skiller bankene fra hverandre. Det er likevel verdt å nevne at det er i de små forskjellene at de store summene kan ligge. 

Husk at dere skal betjene lånet over flere år, og det kan skje ulike ting i løpet av denne tiden. Kanskje går dere ned i lønn, skifter arbeidsplass eller lignende. Slike forhold vil påvirke deres evne til å betjene lånet. Det er da de gode betingelsene vil komme godt med.

De to satsene som påvirker kostnadene mest er renter og gebyrer. Derfor er det viktig å se på disse faktorene når du skal sammenligne lån til bryllup. Vurder nominell og effektiv rente, samt gebyrer når du skal sammenligne tilbudene. Se også på nedbetalingstiden før du inngår en avtale. Denne vil nemlig i stor grad påvirke både månedlige og totale kostnader for lånet. 

Hvor raskt blir søknaden innvilget for bryllupslån?

Prosessen med å låne penger i dag er langt enklere og mindre tidkrevende enn tidligere. Dere vil normalt få svar på søknaden dere sender inn allerede i løpet av det første døgnet etter at den er sendt. Hver søknad blir individuelt behandlet. Ettersom alt av nødvendig dokumentasjon foreligger digitalt for banken, tar denne prosessen kortere tid.

Svartiden er som regel like kort, uavhengig av om dere velger å søke direkte på egen hånd eller om dere sender en søknad gjennom en finansagent. Flere banker garanterer en svartid innen 24 timer. I realiteten kan dere derimot regne med å få svar i løpet av noen timer.

Signer avtalen elektronisk

Så snart søknaden er behandlet, får dere svar – som oftest på e-post. Her vil det følge en lenke dere kan bruke for å signere låneavtalen elektronisk. Det er svært viktig å lese gjennom hele avtalen nøye på forhånd, slik at dere vet hva dere signerer. Legg særlig merke til at nedbetalingstiden dere har valgt stemmer, i likhet med avtalte renter. 

Når avtalen er signert, vil banken kunne utbetale pengene til valgt konto. Signerer du digitalt med Bank-ID, vil banken raskere kunne verifisere avtalen og betale ut penger. Du vil normalt ha pengene registrert på din konto innen 1–3 virkedager etter godkjent søknad. 

Tips: Se også vår artikkel om lån til oppussing.

Hva trengs for å søke om lån til bryllup?

Når du skal søke om lån til bryllup ligger det aller meste allerede tilgjengelig på nett i offentlige digitale registre. Det innebærer at du som låntaker ikke trenger å finne fram mye dokumentasjon i papirform for å søke. Likevel er det noen dokumenter du bør ha klart for banken og legge ved i søknaden:

 • Lønnsslipp fra de siste tre månedene.
 • Kopi av siste års skattemelding.

Dersom dere har valgt å søke sammen, må dere begge legge ved denne dokumentasjonen.

Oppsummering

 • Det lønner seg å sette opp et budsjett som gir realistiske tall på de totale utgiftene til bryllupet.
 • Tenk over alt som koster penger, og hvilke utgiftsposter dere har.
 • Bruk tilgjengelige verktøy og tjenester på nett for å senke låneutgiftene. For eksempel lånemegler, lånekalkulator og sammenligningstjenester.
 • Ved å søke lån til bryllup med en medlåntaker får dere lavere rente og bedre betingelser.
 • Felles lån gir dere roller som hovedlåntaker og medlåntaker. Dere er begge juridisk ansvarlige for betjeningen av lånet.
 • Usikret lån er dyrere enn et sikret lån.
 • Om mulig vil et rammelån gi gunstige fordeler og mulighet for lavere rente.