Lån til tannlegebehandling

Å ta vare på tennene sine er en del av helsen, men dessverre er det slik at å gå til tannlegen ofte er en dyr affære. Noen tilstander og behandlinger vil du få dekket av HELFO, men disse gjelder ikke for alle. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan du kan søke om lån til tannlegebehandling.

Tannlegebehandling i voksen alder

Det er mange årsaker til at det er ønskelig å forbedre tennene. Dette kan dreie seg om estetiske årsaker eller medisinske tilstander. Alle norske borgere vil få dekket tilnærmet all tannlegebehandling inntil fylte 18 år.

Skal du derimot vedlikeholde tannhelsen din og må gjennom større behandlinger i voksen alder, må du selv dekke kostnadene.

Full dekning eller tilbakebetaling

Er behandlingsbehovet ditt av en medisinsk og helsemessig årsak, vil det å ta kontakt med en tannlege som har direkte oppgjør med HELFO være en god løsning.

Om du velger en tannlege som ikke har dette, må du selv sende inn kravet om tilbakebetaling til organisasjonen. Dette krever at du selv legger ut for behandlingen i påvente av svar på søknaden. Det er tannlegen som avgjør i hvilken grad du faller inn under en stønadsutløsende behandling eller ikke. Tannlegen vil imidlertid opplyse deg om dette i forkant av behandling.

Hvilke behandlinger dekkes av HELFO?

Enkelte tilstander gjør at du kan få dekket hele beløpet, mens andre behandlinger krever en egenandel. De behandlingene som dekkes helt av HELFO er:

 • Leppe-kjeve-ganespalte.
 • Svulster eller medisinske sykdommer i munnhulen.
 • Behandlinger som er ment å være infeksjonsforebyggende som blant annet periodontitt.
 • Sykdommer knyttet til tannkjøttet.
 • Munntørrhet.
 • Uhell eller skade på tenner som følge av godkjent yrkesskade.
 • Andre sjeldne medisinske tilstander som påvirker tannhelsen.

Hvordan søke om lån til å betale tannbehandlingen

Selv om det er mange som vil falle inn under tilstandene som får dekket behandling gjennom HELFO, er det likevel noen som ikke gjør det. Har du for eksempel behov for tannregulering i voksen alder, er dette noe du må betale selv.

Tannlegene bestemmer selv hva de ulike behandlingene koster, som innebærer at statens priser kun er forslag og rettledende. Dette er ikke priser tannlegene må følge, og de er ofte markedsbaserte.

Forbrukslån til tannlege

Blir behandlingen omfattende og dyr, kan et forbrukslån uten sikkerhet være en løsning for å dekke kostnadene dine. For å sørge for at du ikke låner mer enn du har behov for, kan det lønne seg å sette opp et budsjett. Dette vil gi deg en oversikt over hva du har råd til å låne.

Tips: Les også vår artikkel om ferie- og reiselån.

Boliglån

Dersom du allerede betaler ned på et boliglån, kan du søke om å øke dette. Boliglånet har lavere renter enn forbrukslån, men også lenger nedbetalingstid. Avhengig av hvor dyr behandlingen din er, vil det derfor ikke nødvendigvis være lønnsomt å bruke boliglånet til dette. Siden du betaler lavere renter, men over en lenger periode, kan det altså bli dyrere å bruke boliglånet til å betale tannlegeregningen. 

Bruk en lånekalkulator for lån til tannlege

Før opp inntektene dine og hvilke utgifter du har for å få en oversikt hvor mye penger kan bruke til å betjene et lån. Du kan også bruke en lånekalkulator til dette for å se hva lånet koster per måned og totalt.

Ta gjerne utgangspunkt i lånets totale kostnad som en del av prisen til tannbehandlingen din. Du bør da vurdere om behandlingen du skal gjennomføre er verdt det eller ikke. Det er viktig å huske på at tennene skal du ha gjennom hele livet, så dette er en viktig investering.

Finn det rimeligste lånet

Har du bestemt deg for å søke om et forbrukslån for å dekke tannbehandlingen din, er det noen ting du kan gjøre for å sikre deg en lavest mulig pris. Sammenlign lånetilbudene du finner for å få den beste renten på lånet.

 • Vurder hvor mye du ønsker å låne.
 • Sett opp en nedbetalingsplan, og vurder hvor lang tid du ønsker å bruke på nedbetalingen.

Legg inn informasjonen i sammenligningen når du har satt opp planen. Husk at tilbudene du får opp kun vil gi deg en idé av lånet du kan få. Det er først når du har søkt om lånet at du vil få et realistisk bilde på hvor mye det faktisk vil koste.

Tips: Se også vår artikkel om lån til bryllup: billigsteforbrukslån.com/lån-til-bryllup/

Søk hos flere banker

Når du skal søke om lån, vil det være penger å spare på å søke hos flere banker samtidig. På den måten benytter du deg av konkurransen i markedet, og lar bankene konkurrere om å få deg som kunde. Denne konkurransen bidrar til en mulighet for lavere rente og lavere lånekostnader for deg som låntaker.

Når du har sammenlignet lånetilbudene og den effektive renten som gis, kan du velge det tilbudet som passer deg best.

Oppsummering

 • Tannbehandling kan være en dyr affære. Undersøk med HELFO om din behandling dekkes av det offentlige.
 • Faller din behandling utenfor hva det offentlige dekker, kan et forbrukslån være det beste alternativet.
 • Sammenlign lånetilbud, sett opp budsjett og søk hos flere banker for å få det beste tilbudet.