Ferielån uten sikkerhet

Noen velger å ta opp ferielån uten sikkerhet. Sørg da for å ta opp et lån et trygt sted, slik at du ikke ender i en vanskelig situasjon. Hvis du vurderer å ta opp ferielån, får du rådene her hos oss.

Et ferelån uten sikkerhet kan oppfylle drømmene dine

Sommer, sol og milelange strender. Eller kanskje vinter, snø og bratte slalombakker? Enten du drømmer om dykking på Maldivene eller trekking i fjellkjeden Himalaya, kan det koste en del. Tar man et par barn med på ferden, øker feriebudsjettet til nye høyder. Det blir både flere seter på flyet, flere munner å mette og flere senger på hotellrommet.

Mange velger derfor å legge feriedrømmene på hylla noen år og heller spare opp litt penger til fremtidige fornøyelser. For andre blir ferien en once in a lifetime oppurtunity som må gjøres her og nå. Men vil du egentlig reise på en ferie du ikke har midlene til her og nå?

Ja eller nei til et ferielån uten sikkerhet?

Det kan være mange gode argumenter for å la være å reise på ferielån. Penger man egentlig ikke har, innebærer en viss risiko å tilegne seg. Flere vil sikkert fraråde deg å gjøre det. Spesielt gjelder det de eldre generasjonene. Du kan jo ikke bruke penger du ikke har? Slik har man tenkt i generasjoner og det ligger mye klokskap bak disse rådene. 

Det er en felles enighet at å bruke penger man ikke har, er en dårlig investering i egen økonomi. Og selv om ferien kan gi gode minner og skape god stemning, kan det bli høye skuldre når man kommer hjem og møter hverdagen igjen.

Men hvis du vet at pengene kommer inn, at dette er neste års sommerferie som bestilles på tilbud i januar og betales når feriepengene kommer i juli, da blir det en helt annen vurdering. Det er derfor veldig viktig å tenke over hva du vil bruke pengene dine til, og hva du har råd til, før du tar opp lån.

Tips: Se også vår artikkel om billigste caravanlån uten sikkerhet.

Minner for livet

En reise skaper minner som varer i lang tid framover. Reisen er det man husker når man 13 år senere sitter og humrer under julemiddagen mens man snakker om alt det sprø som skjedde på ferien til en eller annen gresk øy.

Derfor er kanskje ikke en reise noe men må ha for å overleve, men den kan likevel være viktig for opplevd lykke og livskvalitet.

Den kan også bidra til å skape samhold og identitet i familien eller en annen form for fellesskap. Dette kan igjen rettferdiggjøre at man bruker tre-fem år av livet på å betale reisen tilbake. Minnene varer jo i et 20 års perspektiv, og kanskje til og med lengre enn det. Hva er vel tre-fem års tilbakebetaling i den store sammenhengen?

Kostnader ved ferielån

Selv om det kan friste med en ferie, er det viktig å huske på at lånet skal betales tilbake. Og et ferielån, som i hovedsak er et forbrukslån, er et dyrere lån når det kommer til renter.

Nominell rente varierer fra 4,9% til 24,9%, mens den effektive renten varier fra 6% til 49%. Du kan med andre ord få tilbud om en god rente, men også en dårligere rente.

Siden renten blir vurdert individuelt fra bank til bank er det viktig å ha orden på økonomien. Samt søke om lån fra flere ulike aktører, slik at det blir konkurranse om deg som låntaker. Og husk, det å søke om lån er helt uforpliktende og gratis. Hvis lånetilbudene skulle komme tilbake og vise seg å være dårlige, kan du takke nei.

Siden lånet skal brukes til forbruk, og ikke investeres, er det en fordel med kort nedbetalingstid. Du vil ikke betale for drømmeferien i fem år, og oppleve at den ble dobbelt så dyr som opprinnelig. Da er det bedre å spare, eller vurdere om du skal bruke kredittkortet. 

Fordeler og ulemper ved ferielån

Som med alle lån, kan et ferielån ha sine fordeler, og også sine ulemper. Om det er verdt å ta opp lån for å dra på ferie eller ikke, er en personlig vurdering som påvirkes av egen økonomi.

Fordeler

  • Kan bestille reisen når den er på tilbud.
  • Får muligheten til å realisere drømmeferien.
  • Kan nedbetales raskt ved god planlegging.

Ulemper

  • Har høye renter.
  • Kan ha lang nedbetalingstid.
  • Ferien risikerer å bli dobbelt så dyr som planlagt.

Fem gode råd til deg som vil ta opp et lån til reise

Det er ingen ting som ødelegger ferien mer enn dårlig økonomi. Å sitte på en strand eller restaurant og bekymre seg fremfor å kose seg, er rett og slett ikke verdt det. Sørg derfor for å følge disse rådene, slik at du bare kan kose deg og nyte ferien når den skal gjennomføres.

Vi vil gjerne hjelpe deg, slik at du tar kloke og veloverveide valg. Følger du disse enkle rådene, er risikoen for at du havner i gjeldsfella mindre.

1) Sørg for god planlegging i forbindelse med lånet

Da man tidligere advarte mot forbrukslån i alle tilfeller, har flere økonomiske rådgivere i dag innsett at forbrukslånet også har noen positive sider ved seg. Forbrukslån fører ikke alltid til økonomiske bekymringer for den det gjelder. Sørger man for god planlegging, og ikke bruker kredittkort eller tar opp lån for ofte, kan et par slike lån være naturlig i et livsløp.

Tar du opp et forbrukslån for å reise på ferie et år, så kan det være lurt å ikke gjøre det samme året etter. I allefall bør du sørge for å nedbetale det første lånet før du tar opp et nytt. Husk at lån uten sikkerhet har høye rentekostnader.

Ta dette med i vurderingen. Høye rentekostnader, vil igjen kunne gi deg en svekket økonomi i fremtiden. Det vil også påvirke fremtidige ferieplaner dersom man ikke har planlagt godt nok.

Tips: Se også vårt innlegg om lån til aksjer.

2) Forsøk alltid å søke lån der du er eksisterende kunde

Prøv gjerne å få et ferielån host banken der du allerede er kunde. Ofte er dette et godt alternativ om renten ikke er altfor høy.

Uansett hva du søker lån om, enten det gjelder bil, båt eller ferie, kan det være lurt å undersøke i en bank du allerede har et eksisterende kundeforhold til. Ved å være kunde et sted, kan du på sikt få mye bedre rentebetingelser.

Tidligere var forbrukslån noe som kun ble tilbudt fra långivere som ikke var blant de etablerte bankene. Etter hvert så de mer etablerte bankene også muligheten de gikk glipp av ved å ikke ha dette tilbudet til sine kunder. Derfor skal du ikke se bort fra at banken som en gang oppfylte boligdrømmen også kan oppfylle feriedrømmen. Faktisk vil flere banker i større grad appellere til denne type lån, da man ofte vet at kunden gjør det uansett.

Større mulighet for refinansiering

Å ta opp lån i en bank man allerede har et eksisterende kundeforhold i, øker også muligheten for å kunne refinansiere lånet i eksisterende lån i etterkant av ferien. Slår man sammen flere lån i et større lån, er dette alltid mye mer lønnsomt. Samler man alt et sted, betaler man også renter kun et sted. Refinansiering lønner seg i de aller fleste tilfeller.

3) Ta opp forbrukslån som lønner seg

Forbrukslån er å regne som kostbare lån og det er viktig å styre unna de dyreste. I motsetning til boliglånet, der banken kan ta pant i bolig, er rentekostnadene høye. Dette er selvsagt ulempen ved å ta opp lån uten sikkerhet. Det er svært dyrt i det lange løp.

Sett deg gjerne inn i de ulike tilbydernes vilkår og invester litt tid i å finne det tilbudet som ikke gir deg høye månedlige merkostnader.

Lån fremfor kredittkort

Mange velger å betale med kredittkort fordi det ofte innebærer reiseforsikring når man betaler. Andre velger å bruke kortet fordi reisen må betales til en frist som er før feriepengene kommer på konto.

Kredittkort kan derfor være et klokt valg dersom man i løpet av kort tid skal betale lånet tilbake. Ser man for seg lånet i et lengre perspektiv, kan det være lurt å velge en annen løsning.

Du bør derfor styre unna kredittkort når du tar opp et større lån, som for eksempel lån til en lengre reise.

Sørg heller for å bruke kredittkortet mer fornuftig. Kredittkortet kan nemlig være en god løsning hvis pengene skal betales tilbake raskt, gjerne allerede måneden etter.

Billige ferielån uten sikkerhet

Takket være ulike søkesider for lån, kan du ved hjelp av et par tastetrykk finne de beste lånebetingelser for deg. Google deg fra til disse ulike søkesidene, og let deg fram i jungelen av tilbydere. Sørg for å ikke ende opp med mer rentekostnader enn nødvendig.

Det er mange som har brent seg på å hoppe på «det første og beste tilbudet» i stedet for å ha litt mer is i magen og vente på noe mer fornuftig.

4) Sørg også for lommepenger på reisen

Ofte innebærer ferier dyre restaurantbesøk og penger til severdigheter. Noen må også gå til innkjøp på klær og utstyr, hvis det for eksempel er snakk om en aktiv ferie i friluft. Disse kostnadene må også tas med i betraktningen, ikke bare kostnadene knyttet til selve reisen.

Det er derfor viktig at lånet er en del av en større plan. Ikke fokuser ensidig på kostnadene i tilknytning til selve reisen. Du skal også leve godt på reisen, og gjerne unngå økonomiske bekymringer mens du er på ferie. Sørg derfor for å ikke «låne deg til pipa» før du reiser, for så å oppleve at du egentlig ikke har penger nok til selve ferien. Ekstra utgifter på reisen må også tas med i betraktningen. Ferien blir ofte dyrere enn man tror.

Et klokt tips er å bruke feriepengene på lommepenger, og helst unngå lån underveis på reisen. Man bør sørge for at lånet ikke blir for dyrt og for stort.

5) Sørg for rask nedbetaling når du har kommet hjem

Det er ofte flere valgmuligheter enn man tror når man tar opp lån uten sikkerhet. Noe man kan velge, er beløpet som månedlig må betales for at lånet skal innfris. Som regel innebærer det et minimumskrav om hvor stort beløpet må være. Ut over det kan man som långiver velge å betale enten minimumsbeløp eller mer.

Et godt tips kan være å betale det du minimum må betale på lånet månedlig før reisen. Når du så har kommet hjem igjen, øker du det månedlige beløpet og betaler ned en større del av lånet. På denne måten sørger du for en mer romslig økonomi både før og underveis på reisen. Etter hjemkomst, kan du legge alt ditt fokus på tilbakebetaling. Da øker du tilsvarende og sørger for raskere tilbakebetaling. Det er viktig å finne løsninger som gjør at du kvitter deg med lånet hurtigst mulig.

Tips: Les mer om nedbetalingstid her: billigsteforbrukslån.com/nedbetalingstid/.

Ta kloke beslutninger

Da er tiden inne for å ta et valg. Tenk da igjennom følgende:

1) Minner. Feriedrømmer kan bli til minner som varer livet ut. Et et ferielån kan derfor være en investering i lykke og livskvalitet.

2) Kostbart. Likevel er det viktig å huske på at denne type lån både er kostbare og lite fordelaktige i det lange løp. Derfor bør du tenke deg nøye om før du velger å ta opp et lån til ferie.

3) Gode rammer. Sørger man da for gode rammer i tilknytning til lånet, kan det likevel gå helt fint. Det er viktig at lånet er en del av en plan.

4) Ta gode valg. Valget man tar må man leve med i fremtiden. Sørg for å ta de rette valgene.

5) Ikke for ofte. Det er viktig at det å ta opp ferielån ikke blir en vane, og at dette kun er noe man gjør noen få ganger i livet. Siden man setter seg selv i gjeld en lang tid framover, bør dette være godt begrunnet.

Oppsummering

  • Forbrukslån kan brukes som lån til ferie
  • Husk å sammenligne lånetilbud før du signerer en avtale.
  • Ferielån kan sees på som uøkonomisk, men samtidig øke livskvaliteten
  • Unngå lang nedbetalingstid på lån til ferie
  • Lag et budsjett, og lån hverken mer eller mindre enn du har behov for
  • Vurder om kredittkort kan være et annet alternativ
  • Sammenlign totale kostnader med lån med den totale prisen for reisen