Lån til garasje

Det kan være mange grunner til at man ønsker å bygge en garasje, men det er ikke alltid man har midler til rådighet. Mangler du penger kan du søke om lån til garasje, enten med eller uten sikkerhet. Her finner du informasjon om de ulike lånene, hva som er viktig å tenke på før du søker og hvordan du kan holde kostnadene nede.

Hvorfor bygge garasje?

Å ha en garasje på eiendommen kan være en god investering. Ikke bare får du et sted hvor bilen kan stå tørt og trygt, garasjen vil også kunne gi boligen økt markedsverdi. Når verdien på boligen økes, får du lavere belåningsgrad. Med lavere belåningsgrad kan du oppnå bedre vilkår, slik som lavere rente.

I tillegg gir garasjen mulighet for ekstra inntekter. Bygger du en hybel tilknyttet garasjen kan du leie ut denne, og leieinntektene kan bidra til nedbetaling av lånet. Merk at det er egne regler knyttet til skatt på leieinntekter.

Dette er lån til garasje

Skal du finansiere garasjebyggingen med lån har du to alternativer å velge mellom.

Det ene alternativer er å ta opp et forbrukslån, som har en låneramme på inntil 600 000 kroner. Her er det ingen krav til sikkerhet eller egenkapital, og hele lånet kan brukes slik du selv ønsker. Nedbetalingstiden er på maksimalt fem år.

Tips: Se her for billigst forbrukslån.

Det andre alternativet er lån med sikkerhet i bolig. Dette innebærer i hovedsak å ta opp et større boliglån. Hvor mye du kan låne avhenger av boligens verdi og hvor høy belåningsgrad du har på søketidspunktet. Maksimalbelåning på boligen er 85 %. Det betyr at hvis boligen er verdt 3 millioner kroner, kan du låne maksimalt 2,55 millioner mot boligen. Har du allerede 2 millioner i boliglån, kan du låne maksimalt 550 000 kroner ekstra. Er derimot boliglånet på 1 million kroner, kan du låne 1,55 millioner.

Skal du søke om lån til garasje med sikkerhet i boligen er det viktig å få en ny verdivurdering av boligen på forhånd. Har du nedbetalt mye av gjelden samtidig som boligen har steget i verdi, vil du ha mer ledig kapital.

Lån med sikkerhet har en lengre nedbetalingstid enn lån uten sikkerhet, inntil 30 år. Dette betyr lavere månedlige kostnader. Det du derimot må være obs på er at de totale kostnadene kan bli høyere, spesielt om du har et mindre lån. Velger du å låne med sikkerhet er det en fordel å betale inn ekstra slik at den nye andelen av lånet nedbetales raskere. Slik vil du oppnå lavere totale kostnader.

Valg av byggemetode

Kostnaden på bygging av garasje vil avhenge av hva slags bygg du planlegger å sette opp. Du kan i tillegg får lavere kostnader om du gjør deler av jobben selv. Så før du starter med lånesøknaden bør du planlegge garasjen og hvordan den skal bygges. Det er også en god idé å innhente alle tillatelser fra kommunen, slik at du unngår ekstra omkostninger fordi du må vente på tillatelser.

I planleggingsprosessen er det enkelte spørsmål du bør stille deg. Det første er hvordan garasjen skal bygges.

 1. Planlegger du å gjøre jobben selv eller skal du leie noen til å gjøre jobben?
 2. Å få andre til å gjøre jobben vil koste mer, men kan også korte ned byggetiden. Videre må du planlegge hva det skal være plass til i garasjen.
 3. Er det kun ment til oppbevaring av bil, dekk og annet nødvendig utstyr, eller skal du ha hobbyrom og utleiemuligheter i tillegg?

Når du har svar på disse spørsmålene vet du hva slags garasje du har behov for å bygge, og kan gå videre i prosessen med å regne ut kostnader.

Hvordan beregne kostnader

Å beregne hvor mye det vil koste å bygge garasjen avhenger av mange ulike faktorer, som for eksempel byggets størrelse. En enkel garasje med en liten bod og plass til en bil kan komme på under 100 000 kroner. Dobbel garasje med hybelleilighet vil fort nærmere seg 600 000 kroner eller mer.

Andre faktorer som påvirker er størrelsen på garasjen, valg av materiale, valg av isolasjon, og om du har behov for fagfolk eller ikke. Det er derimot enkle grep du kan gjøre for å kutte kostnader. Du kan blant annet:

 1. Sammenligne priser på materialer.
 2. Vurdere å bruke rimeligere materialer.
 3. Legge jobben ut på anbud og innhente flere tilbud.
 4. Gjøre hele eller deler av jobben selv.

Ønsker du å gjøre jobben selv kan du kjøpe ferdige byggesett fra varehus. Disse settene kommer i flere ulike design og prisklasser, og kan settes sammen av deg selv eller fagfolk.

Velg riktig lån til garasjen

Hvilket lån som er det rette for deg avhenger i hovedsak av ditt lånebehov og din personlige økonomi. Trenger du ikke å låne mer enn 600 000 kroner og kan nedbetale lånet i løpet av tre år eller mindre, er forbrukslån et alternativ. Du vil få høye månedlige kostnader med dette alternativet, men de totale kostnadene kan bli lavere.

Har du behov for å låne mer enn dette, eller vil ha lengre nedbetalingstid, er lån med sikkerhet i bolig et bedre alternativ. Øker du boliglånet vil du i hovedsak beholde de samme vilkårene som du har i dag, med mindre du øker belåningsgraden på boligen drastisk. Hvis du ikke har boliglån, kan du søke om rammelån eller boligkreditt på inntil 60 % av boligens verdi.

Oppsummering

 1. Å bygge garasje har flere fordeler, inkludert økt markedsverdi på boligen.
 2. Kostnaden med å bygge garasje avhenger blant annet av størrelsen og om du kan gjøre jobben selv.
 3. Valg av materialer og isolering vil også påvirke prisen
 4. Du kan søke om lån til garasje både med og uten sikkerhet.
 5. Lån uten sikkerhet er et forbrukslån, mens lån med sikkerhet kan være boliglån, boligkreditt og rammelån.
 6. Husk å hente inn flere lånetilbud for å finne det beste og rimeligste alternativet.