Lån til traktor

Traktoren hører hjemme på gården, men kan også komme godt med andre steder. Enten du bor avsidesliggende og ønsker kjøretøy til din 16 åring, eller trenger et hjelpemiddel på gården, kan en traktor være et godt alternativ. Selv med begrensede kjøremuligheter, koster fortsatt traktoren nesten like mye som en bil. Da kan et lån til traktor komme godt med.

Lånemuligheter

Ønsker du å kjøpe traktor, men mangler de nødvendige midlene, kan du søke om lån. Siden banken kan ta pant i kjøretøyet, kan du søke om lån med sikkerhet. Ønsker du ikke å stille med pant, kan du søke om lån til traktor uten sikkerhet.

Traktorlån med sikkerhet

Skal du finansiere traktorkjøpet med et lån med sikkerhet, må du stille traktoren til disposisjon for banken. Banken tar da pant i kjøretøyet, noe som gir dem en garanti for lånet. Siden de har en sikkerhet kan de tilby bedre vilkår på lånet, slik som lavere rente og lenger nedbetalingstid.

For at bankene skal kunne ta pant i traktoren, må den være registrert og kun brukes som et kjøretøy i næringen. Er det planlagt at traktoren skal brukes utenfor næringsdriften, kan lån uten sikkerhet være et alternativ.

Siden banken tar pant i traktoren stilles det andre krav til forsikring. Du må ha enten delkasko eller full kaskoforsikring, som koster mer enn kun ansvarsforsikring.

Tips: Les vår artikkel om billige billån her.

Lån til traktor uten sikkerhet

Har du ikke mulighet eller ønske om å stille med sikkerhet til lånet, kan du likevel få innvilget lån til traktor. Du søker da om et forbrukslån, eventuelt bedriftslån uten sikkerhet om traktoren skal brukes i næringsvirksomhet.

Siden det ikke stilles sikkerhet for lånet, er rentene høyere sammenlignet med sikret lån. Du kan likevel oppnå gode vilkår på rente og nedbetalingstid, da dette fastsettes av din personlige økonomi. Når bankene ser på søknaden, vil de gjøre en kredittvurdering av deg. Får du en god score vil de kunne tilby en lavere rente.

Lånerammen på forbrukslån og usikret bedriftslån er 5 000 til 600 000 kroner, og har en maksimal nedbetalingstid på fem år.

Kjøp av traktor

Enten du driver gård eller et gartneri, er en traktor en selvfølge å ha. Dette nyttekjøretøyet bidrar til å gjøre driften enklere, og kan brukes til omtrent alle gjøremål i driften. For større borettslag med stor tomt, kan også en liten traktor komme godt med.

Det å kjøpe en traktor kan imidlertid være dyrt. De ligger i samme prisklasse som bil, og kan koste fra 10 000 til over én million kroner, avhengig av hva slags traktor du er ute etter. En mindre traktor koster naturligvis mindre, men kan også brukes til færre gjøremål.

Når du skal gå til innkjøp av en traktor, bør du dermed vurdere hva den skal brukes til. Skal den brukes til frakt av småting på gården, eller til å løfte og frakte tungt tømmer i en skogsbedrift? Formålet med traktoren avgjør hvor stor eller liten traktor du må ha, samt hvor mye den vil koste.

Få tilbud om lån til traktor

Det finnes mange ulike aktører på markedet som tilbyr lån både med og uten sikkerhet. Med et stort utvalg kan det fort føles utfordrende å finne det beste lånetilbudet, samtidig som det gir deg en god fordel. Mange aktører betyr mange tilbud, og de må alle konkurrere om deg som lånekunde. Dette er en konkurranse du kan nyte godt av.

Når du har bestemt deg for hva slags traktor du har behov for, og vet hvor mye det vil koste, er neste steg å søke om lån. Vurder om du skal søke om lån med eller uten sikkerhet, og send søknad til flere aktører. Jo flere som må konkurrere om deg som kunde, dess flere tilbud kan du få i retur. Du kan også oppnå en mye bedre rente enn ved å kun søke hos én aktør.

Bruk en lånemegler

Å søke hos hver enkelt tilbyder av traktorlån er tidkrevende, så vi anbefaler å bruke en låneagent. Når du søker gjennom en agent fyller du kun inn én lånesøknad, som blir videresendt til alle deres samarbeidspartnere. Dette øker sjansen din for å få innvilget lånet med gode vilkår.

Å benytte deg av en låneagent er også helt gratis og uten forpliktelser. Du sender en søknad, og får tilbud i retur. Likevel er du ikke forpliktet til å takke ja til noen tilbud. Hvis lånetilbudene ikke er tilfredsstillende, kan du velge å takke nei og se på andre finansieringsmuligheter.

Tips: Se også artikkelen om lån til førerkort: billigsteforbrukslån.com/lån-til-førerkort/

Velg riktig lån til traktor

Alle bankene som vurderer din lånesøknad, gjør en individuell vurdering av deg som lånekunde. Det gjennomføres en kredittsjekk, og settes en kredittscore basert på informasjonen som hentes fra Skatteetaten og Gjeldsregisteret. De ulike bankene vektlegger også ulike kriterier, som gjør at du kan oppleve å få avslag hos én bank, og et lån med gode vilkår hos en annen.

Har du mottatt flere lånetilbud er det viktig å sammenligne tilbudene. Se på de ulike vilkårene slik som rente og gebyrer, samt de totale kostnadene. Det beste lånetilbudet er det med lave renter og lave totale kostnader.

Vurder andre muligheter

Om du ikke får et tilfredsstillende lånetilbud for å kjøpe en ny traktor, kan du se på mulighetene for å kjøpe en brukt. Det koster mindre å kjøpe brukt, men det kan påløpe ekstra kostnader til reparasjoner. Bruk derfor gjerne god tid på å vurdere kjøretøyet, og ta med deg en fagkyndig dersom du ikke har god erfaring med traktor fra før. Dette kan spare deg for ekstra kostnader i det lange løp.

Tips: Les også vår artikkel om snøscooterlån.

Oppsummering

  • Kjøp av traktor kan finansieres med lån med og uten sikkerhet
  • Banken tar pant i traktoren ved sikret lån
  • Innhent lånetilbud fra flere ulike aktører
  • Sammenlign tilbudene før du signerer
  • Vurder å kjøpe en brukt traktor om du ikke får finansiert en ny