Snøscooterlån

En snøscooter kan både være til nytte og underholdning, spesielt om du bor i snødekte områder om vinteren. Å gå til innkjøp av en kan imidlertid være en dyr affære, avhengig av hvor stor og hvor ny snøscooteren må være. Mangler du de nødvendige midlene, kan du søke om finansiering med et snøscooterlån.

Vurder behovet for en snøscooter

Det finnes flere grunner til hvorfor en snøscooter er en god investering. Bor du i avsidesliggende områder med utfordrende kjøreforhold om vinteren, kan snøscooteren være din beste venn og eneste fremkomstmiddel.

Mange velger også å kjøpe seg hytte på fjellet, i områder hvor det er mye snø. Er det langt fra parkeringen til hytten, kan snøscooteren komme godt med. Alt av proviant og nødvendig utstyr kan pakkes i scooteren og kjøres til hytta, noe som gjør tursekken mye lettere.

Andre kan igjen ha behov for en snøscooter i arbeidet. Dette gjelder spesielt for de som driver med reindrift i nordlige strøk. En må kunne følge med reinflokken, og dette er både enkelt og komfortabelt på en snøscooter.

Bruk av snøscooter

For å kunne kjøre en snøscooter må du være 16 år, og ha førerkort klasse S. Dette har gjort snøscooteren til et populært kjøretøy blant unge, spesielt i nord. Likevel er det viktig å huske på at det ikke er alle områder hvor det er lov å kjøre scooter.

Før du går til innkjøp av en, bør du derfor sjekke hva som er reglene for din kommune. Hvis du ikke kan kjøre scooteren verken hjemme eller ved hytta, kan det være en ugunstig investering.

Se også: Tips før du kjøper en snøscooter.

Velg riktig lån til snøscooter

Det finnes flere aktører som tilbyr snøscooterlån, både med og uten sikkerhet. Siden det kan være store forskjeller mellom disse er det viktig å sammenligne tilbudene. Vurder også om du vil søke om lån med sikkerhet i snøscooteren eller ikke.

Snøscooterlån med sikkerhet

Når du tar opp et lån med sikkerhet, tar banken pant i eiendommen eller eiendelen du kjøper med lånet. I dette tilfellet vil banken ta pant i snøscooteren. Panten er en ekstra sikkerhet for banken, og gjør at de kan tilby en lavere rente på lånet enn om du ikke stiller med sikkerhet. Nedbetalingstiden på et slikt lån er også lenger; inntil syv år.

Et snøscooterlån med sikkerhet kan brukes til å kjøpe både ny og brukt snøscooter, men det er viktig å tenke på kostnadene rundt det å eie en. Hvis banken har pant i scooteren, kan det stilles krav om delkasko eller full kaskoforsikring, som er dyrere enn bare ansvarsforsikring. Kjøper du en eldre snøscooter, er ikke dette nødvendigvis så lønnsomt.

Lån uten sikkerhet til snøscooter

Et lån uten sikkerhet, slik som forbrukslån, kan brukes etter eget ønske. Du kan låne mellom 5 000 og 600 000 kroner, og bruke lånet til å finansiere kjøp av snøscooter. Det stilles ingen krav om egenkapital på denne typen lån, og banken tar ikke pant i kjøretøyet.

Siden bankene ikke har pant i en eiendel, tar de også en høyere risiko. Denne risikoen må forbrukeren betale for, i form av høyere renter. Den nominelle og effektive renten på forbrukslån varierer fra aktør til aktør, og avgjøres etter en individuell vurdering av din økonomi.

Det er likevel verdt å merke seg at den nominelle renten varierer fra 4,9 % til 24,9 %, og effektiv rente fra 6,0 % til 49,9 %. Hva du faktisk får tilbud om vet du ikke før du har søkt.

Sett opp budsjett før du tar opp et snøscooterlån

For å kunne vite hvor mye du kan nedbetale lånet med hver måned, er det viktig å ha et budsjett. Da må du bruke reelle kostnader, som du kan få en oversikt over ved å se på forbruket ditt. Ta utgangspunkt i tallene fra de siste tre til seks månedene, og regn ut gjennomsnittet av inntektene og utgiftene dine.

Når du har fått en oversikt over inntekter og faste utgifter, ser du hvor mye du kan betale hver måned. Du kan da søke om lån innenfor rammene til ditt budsjett.

Søk om snøscooterlån

Før du søker om lån må du vite hvor mye du har behov for. Dette kan du enkelt finne ut av ved å undersøke hva en snøscooter koster. Disse kan koste alt fra 50 000 til 150 000 kroner, avhengig av type, ytelse og alder. Det koster mer å kjøpe en som er ny, i stedet for en som er brukt. Imidlertid kan en brukt scooter by på ekstra kostnader i form av reparasjoner, som dermed bør inkluderes i totalprisen ved sammenligning. 

Har du ikke erfaring med snøscooter fra før, kan det vært lurt å få en fagkyndig til å vurdere sammen med deg. Dette gjelder spesielt om du ønsker å kjøpe brukt.

Når du vet hvor mye du har behov for, kan du søke om lån. For å få de beste tilbudene er det viktig å søke hos flere aktører. Dette kan du gjøre ved å søke hos hver enkelt tilbyder av snøscooterlån, eller du kan benytte deg av en lånemegler.

Tips: Se også billån uten sikkerhet på denne siden.

Lånemegler

Når du søker gjennom en lånemegler, vil du kun sende inn én søknad, som videreformidles til lånemegleres samarbeidspartnere. Dette øker mulighetene dine for å få innvilget lån med gode vilkår.

Siden søknaden går ut til flere tilbydere skapes det en konkurranse om lånetilbudet, som gir deg en fordel. Dermed må bankene konkurrere om deg, og vil være tvunget til å tilby gode vilkår for å få deg som lånekunde. Hvis én bank kommer med et dårlig tilbud, kan du gå videre til neste.

Sammenlign lånetilbud

Enten du har søkt gjennom en lånemegler eller hos flere ulike tilbydere, er det viktig å sammenligne alle lånetilbudene. Når du sammenligner er det viktig å se på renter og gebyrer, samt de totale kostnadene på lånet.

Nominell og effektiv rente varierer gjerne med noen få prosentpoeng, avhengig av hvor høye gebyrer aktøren har på sitt lån. Disse kostnadene, sammen med nedbetalingstiden, påvirker lånets totale kostnader.

Det beste lånet er det rimeligste tilbudet, og dette finner du ved å sammenligne ulike tilbud. Velg deretter det lånetilbudet som har lavest totale kostnader.

Kostnader ved lån til snøscooter

De totale kostnadene på et snøscooterlån består av både renter og gebyrer. Rentene fastsettes etter en individuell vurdering, mens gebyrene er fastsatt og like for alle kunder i samme bank. Når du tar opp lån må du betale etableringsgebyr. Dette varierer fra 0 til 1 990 kroner, og er et engangsbeløp som betales ved første termin. Hver termin betaler du i tillegg et termingebyr, eventuelt administrasjonsgebyr, som varierer mellom 0 og 100 kroner.

Hvis du velger en lang nedbetalingstid vil du betale mer i renter og gebyrer, som driver de totale kostnadene opp. De månedlige kostnadene er derimot lavere, da du betaler mindre i avdrag hver måned. Kort nedbetalingstid har høyere avdrag, men siden du nedbetaler lånet raskere, betaler du også mindre i renter og gebyrer over tid.

Oppsummering

  • Du kan låne penger til snøscooter med og uten sikkerhet.
  • En snøscooter koster gjerne mellom 50 000 og 150 000 kroner.
  • Lån uten sikkerhet er dyrere enn snøscooterlån med pant.
  • I tillegg til renter, må du betale etableringsgebyr og administrasjonsgebyr.
  • Du kan velge nedbetalingstid på ett til syv år.
  • Søk lån hos flere tilbydere for å få de beste vilkårene.
  • Husk å sammenligne lånetilbud før du signerer en avtale.