Lån 100 000 kr

Behovet for å låne penger raskt kan dukke opp på ulike tidspunkter i livet. Med forbrukslån kan du låne 100 000 kroner og betale ned over fem år. Her får du mer informasjon om lånet, hva som kreves for å få lånetilbud og hvordan du går frem for å finne det beste tilbudet.

Lån 100 000 kr til uforutsette utgifter

100 000 kroner kan brukes til å dekke det meste av uforutsette utgifter, og er ikke en uvanlig stor lånesum. Lekker taket, må bilen på verksted eller trenger kjøkkenet å moderniseres? Med forbrukslån har du muligheten til å dekke disse utgiftene uten å stille med sikkerhet eller spare opp egenkapital.

Omtrent alle banker som tilbyr forbrukslån tilbyr lån 100 000 kroner. Det betyr at du kan søke om lån hos flere aktører og skape konkurranse om deg selv som lånekunde. Slik kan du oppnå bedre vilkår.

Hvem kan låne 100 000 kroner?

Hovedreglene når det kommer til forbrukslån er at du må være minst 18 år og ha fast, lignet inntekt. Du kan heller ikke ha betalingsanmerkning. I tillegg må du være bosatt i Norge og ha bodd her de siste tre årene.

For å få lånetilbud på 100 000 kroner må du ha minst 120 000 kroner i fast inntekt, og flere banker har satt aldersgrensen til 20 år. Dette handler om risikovurdering. Yngre lånekunder har gjerne mindre inntekt, og det anses å være større sannsynlighet for mislighold.

Lesetips: Se også lån for 500 000.

Kostnader og nedbetaling

Uavhengig av lånebeløp må du betale renter og gebyrer når du tar opp lån. Renter er hva banken tar betalt for å låne ut penger, mens gebyrer går til å dekke administrative kostnader. Det er bankene som selv avgjør hvilken rente de kan tilby låntakere og hvilke gebyrer de skal kreve. Du kan med andre ord spare penger på å velge riktig lånetilbud.

Forbrukslån er kjent for å ha høye renter, både nominelle og effektive. Bankene reklamerer kanskje for rente fra 5,05 %, men dette er nominell rente, ikke effektiv. I realiteten er den effektive renten ligge godt over 15 %, spesielt for mindre lånebeløp.

100 000 kroner er ikke regnet som et høyt lån i denne forstand, men er heller ikke et lite lån. Du kan regne med effektiv rente mellom 10 % og 15 %, helt avhengig av din kredittscore. Det er nemlig kredittsjekken og påfølgende kredittscore som bestemmer rentesatsen.

Med høye renter kommer høye totale kostnader, men du kan redusere disse ved å velge kort nedbetalingstid. Maksimal nedbetalingstid på lån 100 000 kr er fem år, men ved å velge to til tre år vil du kutte kostnader med flere tusen kroner. Finner du i tillegg en bank med lave gebyrer vil kostnadene bli enda lavere.

Låneeksempel 1

100 000 kroner over fem år, effektiv rente 13,31 %, kostnad 33 964 kr, totalt 133 964 kroner. Estimert månedlig beløp 2 233 kroner.

Låneekempel 2

100 000 kroner over to år, effektiv rente 13,97 %, kostnad 13 247 kroner, totalt 113 247 kroner. Estimert månedlig beløp 4 719 kroner.

Som vist i eksemplene over kan du spare over 20 000 kroner ved å redusere nedbetalingstiden. De månedlige kostnadene blir riktignok mer enn dobbelt så høye, men selv med noe høyere effektive renter blir det totalt sett store besparelser.

Søknad om lån 100 000 kr

Fordi det er mange banker som tilbyr forbrukslån med en låneramme på 100 000 kroner er det viktig å søke hos flere banker. Vi anbefaler å bruke en lånemegler for å enkelt søke hos flere samtidig. Å bruke en lånemegler er helt gratis og uforpliktende, men gjør prosessen både enklere og mer oversiktlig.

Søknad om forbrukslån sendes digitalt, og søknadsskjemaet er det samme uavhengig av hvem du søker hos. Bruker du en lånemegler videreformidles søknaden din til alle banker megleren samarbeider med. Dette er mye enklere og raskere enn å selv søke om lån hos flere tilbydere av forbrukslån.

Bankene kan bruke inntil 48 timer på å svare deg, men normalt sett vil du få svar før arbeidsdagen er omme. Når alle bankene har kommet med tilbakemelding og eventuelle lånetilbud kan du sammenligne disse hos lånemegleren. Du kan også få hjelp av en kunderådgiver.

Hvorfor sammenligne lånetilbud?

Formålet med å sammenligne lånetilbud er å finne det beste tilbudet. For å finne det beste tilbudet må du sammenligne flere banker. Siden du ikke kan vite på forhånd hvilken rente du får tilbud om, kan du ikke sammenligne før etter at du har sendt søknad og fått lånetilbud i retur.

Når du skal sammenligne er det viktig å se på både nominelle og effektive renter. Det lånet som har de laveste nominelle og effektive rentene er det billigste lånet. Dette gjelder dog kun om nedbetalingstiden er den samme på lånetilbudene. Sjekk derfor alltid både nedbetalingstiden og de totale kostnadene for å være sikker på at det tilbudet du går for er det beste og rimeligste over tid.

Oppsummering

  1. Du kan låne 100 000 kroner og bruke pengene slik du selv ønsker.
  2. Velg en nedbetalingstid som passer din økonomi.
  3. Sett opp et budsjett før du søker om lån.
  4. Søk om lån fra flere banker.
  5. Sammenlign tilbudene før du signerer en låneavtale.