Lån 500 000 kroner

Det finnes flere tilbydere av lån på 500 000 kroner, og før du søker om slike lån er det flere ting som burde tenkes gjennom. Har du behov for dette lånet, og hvor snart kan det betales ned? Her finner du informasjon om lånemuligheter og hvordan du går frem for å få innvilget lånet.

Kartlegg ditt behov

Omtrent alle vil ha behov for å låne penger en gang i livet. Det kan være i forbindelse med kjøp av bil eller bolig, eller for å bli kvitt dyr inkassogjeld. Fordelen med lån uten sikkerhet er at du kan bruke pengene dine slik du selv ønsker. Men før du søker, er det viktig å kartlegge ditt behov.

Still deg spørsmål om hva pengene skal gå til, hvorfor du trenger å låne penger akkurat nå, og hvor mye du har behov for. Hvis ikke lånet skal gå til et spesielt formål, er det ikke anbefalt å ta opp lån. Lån uten sikkerhet, slik som forbrukslån med låneramme på 500 000 kroner, har høye renter og blir fort en kostbar affære. Har du derimot et faktisk behov for pengene, vet hvor mye du har behov for, og har en plan for nedbetaling kan forbrukslån være en god løsning.

Bruksområde

Siden forbrukslån kan brukes etter eget ønske, har det i teorien uendelig mange bruksområder. Du kan bruke lånet til å kjøpe en bruktbil, finansiere drømmeferien, handle inn nye møbler til boligen eller refinansiere eksisterende gjeld, for å nevne noe. Bankene stiller ingen krav til hva lånet kan brukes til, og du er heller ikke pålagt å oppgi hva du planlegger at lånet skal gå til.

Før du søker om lån

Det første vi anbefaler å gjøre når du skal søke om lån, er å skaffe en oversikt over din privatøkonomi. Lag en liste over alle faste inntekter og utgifter, og bruk denne for å lage et budsjett. Budsjettet gjør det enkelt for deg å se hva du bruker penger på, om det er noen steder du kan redusere kostnadene, og hvor mye du eventuelt har igjen til nedbetaling av gjeld.

Når du vet hvor mye du har av inntekter, kan du regne deg frem til hvor mye du kan låne. Hovedregelen er at samlet gjeld ikke kan overstige fem ganger årlig inntekt, så å ha kontroll på inntekten når du skal søke om lån er viktig. Samtidig er det viktig å vite hvor mye du kan bruke på nedbetaling hver måned. Da unngår du å inngå en avtale du ikke kan holde, og unngår risiko for mislighold og inkasso.

Lesetips: Se også lån 600 000.

Søknad om lån 500 000 kroner

Når du skal søke om lån er det viktig å ikke bare sende inn en søknad. Alle bankene som tilbyr lån vurderer lånesøknaden etter egne kriterier, som betyr at du kan få ja hos en bank og nei hos en annen. For å øke sjansene dine for å få innvilget søknaden, er det derfor viktig å sende den til flere.

Den enkleste måten å sende en lånesøknad til flere banker er gjennom en låneagent. Låneagenter samarbeider med flere banker, og sender din søknad til alle sine samarbeidspartnere. Alle disse vurderer søknaden om lån, og kommer med enten lånetilbud eller avslag. Får du lånetilbud fra flere, er det viktig å sammenligne. Sjekk hva de krever av renter og gebyrer, og hvor høye de totale kostnadene blir. Hvis låneavtalen ikke gagner deg, takker du nei. Å søke om lån er helt gratis og uforpliktende.

Renter, gebyrer og andre kostnader

Alle långivere krever at du betaler renter for å låne penger. I tillegg påløper det gebyrer som etableringsgebyr og termingebyr. Du kan også bli krev for andre kostnader, slik som fakturagebyr.

#1. Rentekostnader

Når bankene vurderer din lånesøknad, gjennomfører de en kredittvurdering av deg. Denne brukes for å gi deg en kredittscore, som igjen brukes til å avgjøre hvilken rente långiver kan tilby. Har du en høy score, får du de beste vilkårene. Lav score kvalifiserer til høyere renter, hvis du får tilbud om lån.

Hva de faktiske rentekostnadene blir vet ingen med sikkerhet før du har fått et lånetilbud fra banken. Men på generelt grunnlag kan du forvente en effektiv rente fra 7 % og oppover. Gjennomsnittsrenten på forbrukslån ligger på 10,99 %.

Tips: Se også informasjon om beste forbrukslån på denne siden.

#2. Gebyrer

Etableringsgebyr og termingebyr er de to gebyrene du hører mest om i forbindelse med forbrukslån. Etableringsgebyret betales en gang, og legges gjerne på det totale lånebeløpet.

Termingebyr betales ved hver termin, som er hver måned på forbrukslån og andre lån uten sikkerhet. Hvis du ønsker å få tilsendt faktura på lånet i posten, blir du i tillegg belastet et fakturagebyr.

Priseksempel

Lån på 500 000 kroner over 5 år, effektiv rente 12,09 %. Total kostnad 158 059 kroner, totalbeløp 658 059 kroner.

Oppsummering

  1. Du kan velge mellom flere tilbydere når du skal søke om lån på 500 000 kroner.
  2. Husk å tenke over behov og planlegg nedbetaling før du søker.
  3. Renter og gebyrer på lån uten sikkerhet gir høye ekstra kostnader.
  4. Hold deg til nedbetalingsplanen, og betal gjerne ekstra når du kan.
  5. De totale kostnadene avhenger av rente, gebyrer og nedbetalingstid.
  6. Søk om lån hos flere tilbydere og sammenlign alle lånetilbud før du inngår en låneavtale.