Lån til førerkort

Én av de store begivenhetene i livet er å ta førerkort. Å ha lappen vil også kunne ha en svært praktisk betydning i hverdagen. Her ser vi nærmere på hvordan du går fram for å få lappen, samt viktig informasjon om lån til førerkort.

Hva trengs for å ta førerkort

Når du har bestemt deg for å finansiere førerkortet med et lån, er det viktig å få en oversikt over hva det er du trenger penger til. Noen ting er obligatorisk med kjøreopplæringen, mens andre er individuelle.

Obligatorisk kjøreopplæring inkluderer:

 • Trafikalt grunnkurs.
 • Grunnleggende opplæring.
 • Trafikal del med sikkerhetskurs på bane.
 • Avsluttende opplæring.
 • Teoriprøve.
 • Avsluttende førerprøve.

Antall timer du har behov for er individuelt. Dette avhenger ofte av hvor mye du kjører mye privat. Ifølge Statens Vegvesen er det en forventning om at du enten har kjørt over 2 000 km, eller tilbrakt mer enn 110 timer bak rattet før du møter til oppkjøring.

Kjøreskole og opplæringspakker

Flere kjøreskoler tilbyr ulike opplæringspakker som gir avslag på blant annet kjøretimer. Disse kan være et godt tilbud for mange, og du bør derfor undersøke hva disse inneholder. Mange kjøreskoler kan også sette sammen en egen opplæringspakke med rabatt til sine elever, basert på behov. 

Kjøreskolene følger ikke en fastsatt pris for sin opplæring, som gir markedsstyrte priser. Det vil derfor være penger å spare på å sammenligne flere skoler. 

Tips: Se også vår artikkel om lån til oppstart av bedrift.

Hvordan søke om lån til førerkort

Å ta førerkort kan være en dyr affære, og de fleste som tar førerkort er unge uten jobb. Mange får hjelp av foreldre eller øvrig familie til å betale for førerkortet. Andre må derimot betale for dette selv.

Hvis du ikke har råd til å betale for førerkortet selv, kan lån være en mulighet. Som oftest vil et forbrukslån være et godt alternativ med tanke på renter, lånesum og nedbetalingstid sammenlignet med andre usikrede lån.

Det er viktig at du tar deg tid til å sette deg inn i vilkår og betingelser for et slikt lån. Slik vil du lettere kunne velge det lånet som passer deg best.

Unge under 20 år

For å kunne ta opp lån må du være 18 år. De fleste som tar lappen, er derfor gjerne 18 år eller yngre. Det kan derimot være noen utfordringer for denne aldersgruppen å få finansiering. Dette skyldes at de fleste har en aldersgrense på 20 eller 21 år.

Hvis du ikke kan søke om forbrukslån, kan kredittkort være en god mulighet. Mange banker har et kredittkort med mindre låneramme inkludert i sine ungdom/studentpakker.

Rentefrie perioder gir deg en gratis betalingsutsettelse på utestående beløp. 

Over 20 år

Dersom du er over 20 år, vil vanligvis ikke forbrukslån være et problem. Det vil imidlertid være mer lønnsomt om du kan stille sikkerhet i bolig. På denne måten vil du få lavere renter. 

Sammenlign av lån til førerkort

Det finnes mange som ønsker å tilby deg lån til forbruk, som er hva et lån til førerkort er. Markedet er preget av sterk konkurranse, som du kan benytte til din fordel. La for eksempel bankene konkurrere om deg som kunde. Bruker du en lånemegler, vil denne kunne skape konkurransen du ønsker.

Det vil nemlig være svært gunstig for deg om kunde når bankene kjemper om deg. Slik vil du lettere få de laveste rentene på lånet ditt. 

Se også: https://www.bestått.no/forerkort-for-bil-na-malet/

Finn lånet med lavest effektiv rente

Det du skal legge merke til med lånetilbudene er den effektive enten. Når bankene opplyser om sine lån, dukker det opp to ulike begreper: nominell og effektiv rente. Den nominelle renten er det bankene tar betalt for å låne deg penger, oppgitt i prosent per år. Denne renten sier ingenting om hva lånet vil koste med tanke på gebyrer og andre omkostninger. Dette er informasjon du finner i den effektive renten.

Finner du et lån der du blir tilbudt en lav effektiv rente, vil du også få lave totale kostnader. Det er likevel andre faktorer som også spiller inn når renten settes:

 • Kredittscore.
 • Inntekt.
 • Formue.
 • Aldere.
 • Lånesum.
 • Ønsket nedbetalingstid.

Send inn søknad

Når du har funnet det lånet som gir deg de beste betingelsene som er tilpasset de rammene som passer deg og din økonomi, sender du inn en søknad. Du vil normalt få svar innen kort tid, som regel i løpet av 24 timer. Det er sjelden at behandlingen av en lånesøknad tar mer enn ett døgn.

Banken vil kunne utbetale lånet du har søkt om så snart du har signert låneavtalen. Dette kan du gjøre elektronisk med Bank-ID. Normalt vil du ha pengene på konto innen 1–3 virkedager.

Tips: Informasjon om billån uten sikkerhet her.

Oppsummering

 • Å ta førerkort kan være en svært kostbar investering.
 • Prisen for opplæringen vil variere, og består av individuelle forhold.
 • Sammenligning av lånetilbud vil øke sjansene for bedre betingelser.
 • Du får vanligvis svar på lånesøknad innen få timer. Utbetaling skjer i løpet av 1–3 virkedager.
 • Forbrukslån eller kredittkort er de beste alternativene for unge søkere om lån til førerkort.