Lån til gravemaskin

Trenger du ny gravemaskin kan du finansiere kjøpet på to måter: Du kan enten betale kontant, eller du kan ta opp lån. Ved å ta opp lån til kjøp av gravemaskin kan du fordele kostnadene over en lengre periode. Her får du mer informasjon om lånemuligheter, hva som er viktig å tenke over før du signerer en låneavtale og hvordan du kan kompensere for lånekostnadene.

Lån til gravemaskin uten sikkerhet

Ønsker du å ta opp lån uten krav om sikkerhet eller egenkapital er forbrukslån alternativet. Med forbrukslån kan du låne inntil 600 000 kroner til ønsket formål, og kan kjøpe både gravemaskin og ekstra utstyr ved behov. Lånesøknaden vurderes etter din personlige økonomi, og det er din kredittscore som avgjør hvor høy eller lav rente du får.

Forbrukslån har en nedbetalingstid på fem år, og har høyere renter enn lån med sikkerhet. Det er fordi bankene ikke har sikkerhet i fast eiendom eller eiendeler. Kostnadene blir høyere per måned, men du trenger ikke tenke på ekstra forsikringer eller pant ved eventuelt salg på et senere tidspunkt.

Tips: Se her for en oversikt over billigste forbrukslån på denne siden.

Reduser lånekostnadene

Forbrukslån er et dyrt lån, men det er mulig å redusere både de månedlige og de totale kostnadene. Har du oppsparte midler kan du for eksempel bruke disse som egenkapital. Da blir lånebehovet mindre, noe som gir lavere kostnader.

Må du fullfinansiere kjøpet er det viktig å ikke låne over evne. Ta en titt på utvalget av brukte gravemaskiner, det kan være litt å spare på å ikke kjøpe nytt. Velger du en eldre modell vil den koste mindre å kjøpe, men samtidig kan eventuelle reparasjonskostnader bli høyere. Dette er viktig å ta med i de totale regnestykket. Du vil likevel få lavere lånekostnader om du velger en enklere og rimeligere gravemaskin.

Velger du i tillegg kort nedbetalingstid vil du se at de totale kostnadene blir merkbart lavere. Bare på å kutte nedbetalingstiden fra fem til tre år vil et lån på 300 000 kroner bli 39 000 kroner billigere. De månedlige kostnadene blir høyere, og du vil også se at den effektive renten blir noe høyere, men totalt blir lånet lavere.

Du kan også redusere kostnadene noe ved å innhente flere lånetilbud og velge det tilbudet som har den laveste renten.

Søke om lån til gravemaskin

Å søke om lån til gravemaskin er relativt enkelt. Søknaden sendes digitalt, og du kan velge om du vil sende søknaden til én eller flere banker. Har du allerede et godt kundeforhold til en bank kan du søke direkte hos dem. Er du usikker på hvilken bank som er den beste, kan du bruke en låneportal eller søke via en lånemegler.

En låneportal har oversikt over alle banker som tilbyr det lånet du er på jakt etter. Du får opp gjennomsnittlig rente og kostnader, og kan gå videre til søknadsskjemaer fra portalen. Det er veldig enkelt å bruke portalen, men ulempen er at du kun sender søknad til én bank. Når du skal innhente tilbud om forbrukslån lønner det seg å søke lån hos flere aktører.

Bruker du en lånemegler blir lånesøknaden automatisk videresendt til flere banker. Lånemeglere formidler søknad om lån til alle banker de samarbeider med, noe som betyr at du kan få svar fra et titalls ulike banker. Dette øker sjansen for at du får et lånetilbud og skaper dessuten konkurranse som gir deg bedre betingelser og vilkår.

Tips: Se også artikkelen vår om bedriftslån uten sikkerhet her. 

Hvordan kompensere for kostnadene

Med lån får du en fast nedbetalingsplan, og gravemaskinen er din når lånet er nedbetalt. Det er du som må sørge for at jevnlig service og nødvendig vedlikehold følges opp, og alle kostnader til dette faller på deg. Lånet kan også bli dyrere ved at renten går opp.

Når du skal låne penger for å kjøpe gravemaskin er dette viktig å ha i bakhodet. Kjøpet er en utgift, men gravemaskinen kan brukes som inntektskilde. Enten du driver firma eller kjøper gravemaskin som privatperson kan du tjene penger ved å leie ut gravemaskinen.

For å finne en gunstig utleiepris må du sjekke markedet, og regne ut hva dine kostnader er. Sørg for at du har en konkurransedyktig pris samtidig som du enten går i null eller tjener penger på maskinen.

Oppsummering

  1. Forbrukslån kan brukes for å finansiere gravemaskin.
  2. Lånet har en fleksibel nedbetalingstid og låneramme.
  3. Rentene på forbrukslån er høyere enn på lån med sikkerhet.
  4. Når du låner uten sikkerhet tas det ikke pant i gravemaskinen.
  5. Alternativ til lån er leasing, som kan være spesielt gunstig for bedrifter.
  6. Hent inn flere tilbud, både på lån og leasing, før du signerer en avtale.