Innimellom må bilen på verksted. Det kan være snakk om årlig service, bytte av bremser, eller større reparasjoner av motor. Noen verkstedregninger er overkommelige, andre blir skyhøye. Har du ikke oppsparte midler tilgjengelig kan du søke om lån til reparasjon av bil.
Hvorfor ta opp lån til reparasjon av bil?
Å reparere en bil kan fort bli kostbart. Er du avhengig av bilen, men mangler midler til nødvendige reparasjoner, er det et mulig alternativ å søke om lån. Med forbrukslån kan du få lån til reparasjon av bil i løpet av noen dager, og kan sette bilen på verksted uten å bekymre deg for umiddelbare utlegg til en stor regning.
Det viktigste å huske på når det kommer til lån, og spesielt forbrukslån, er at dette er relativt dyre lån. Rentene er høye, noe som betyr at kostnadene til reparasjonen blir høyere jo lengre tid du bruker på nedbetaling.
Kommer reparasjonskostnadene på mer enn 50 000 kroner er det viktig å vurdere om det er verdt å bruke så mye penger på bilen. Kanskje er det lønnsommere å vrake den eller selge den som deler?
I enkelte tilfeller er du tjent med å heller vrake bilen fremfor å bruke flere titalls tusen på reparasjon.
Viktig å sjekke før du drar på verksted
Du er pålagt å ha forsikring på bilen. Enkelte velger å kun ha ansvarsforsikring, mens andre har full kaskoforsikring inkludert motorfeil. Nye biler er også dekker av nybilgarantien om bilen er yngre enn fem år.
Før du setter bilen på verksted er det viktig å sjekke opp i både forsikring og garanti. Er feilen på bilen noe som kan dekkes av forsikringen eller av garantien, blir det ikke like dyrt å sette bilen på verksted.
I tillegg er det viktig å undersøke prisnivået hos de ulike verkstedene. Innhent tilbud fra flere, slik at du kan sammenligne prisnivået. Husk at merkeverksteder ofte er dyrere enn lokale verksteder. Å velge et lokalt verksted kan dermed være gunstig for lommeboken, men sjekk at de er godkjent av Statens Vegvesen. Da er du sikret at verkstedet har den rette kompetansen og utstyret for å reparere bilen din på en trygg måte.
Tips: Se også vår artikkel om billån uten sikkerhet her: billigsteforbrukslån.com/billån-uten-sikkerhet/
Hva dekkes av forsikring?
Hvilke feil og mangler som dekkes av forsikringen avhenger av hvilken forsikring du har. Ansvarsforsikring dekker kun skader på andre kjøretøy og personskader, mens superkasko dekker omtrent alt som ikke er selvforskyldt eller et resultat av normal slitasje.
Sjekk forsikringspapirene dine for å finne ut av hvilken dekning du har. Om du er usikker kan du ta kontakt med forsikringsselskapet ditt. De vil kunne gi deg svar på alt knyttet til forsikringen og hva som er dekket.
Finn lån til reparasjon av bil
Dersom du har vurdert at det er nødvendig med lån til reparasjon av bilen bør du innhente flere tilbud før du signerer en avtale. Det finnes en rekke aktører som tilbyr forbrukslån, og som kan tilby et lån som passer din økonomi og ditt behov. Derfor er det viktig å bruke tid på å vurdere de ulike aktørene og tilbudene deres.
Siden du ikke kan vite med sikkerhet hva renten blir før etter at du har fått et lånetilbud, er det lurt å sende søknad om lån til flere tilbydere. Den enkleste måten å gjøre dette på er ved å bruke en lånemegler. Megleren formidler din lånesøknad til alle bankene de samarbeider med, og kan komme tilbake til deg med flere ulike lånetilbud.
Når du har fått tilbudene er det viktig å sammenligne disse. Bruk tid på å sjekke renter, gebyrer, nedbetalingstid og totale kostnader. Det lånet som har de laveste kostnadene kombinert med kort nedbetalingstid, er det beste lånetilbudet for reparasjon av bil.
Sørg samtidig for at du ikke låner mer enn nødvendig.
Tips: Se også vår artikkel om lån til garasje.
Nedbetaling av lån til reparasjon av bil
Når du søker om lån velger du hvilken nedbetalingstid du ønsker. For lån til reparasjon av bil anbefaler vi en kort nedbetalingstid, gjerne under tolv måneder. Forbrukslån har en minstetid på ett år, men du kan søke om smålån og kredittlån som tilbyr nedbetalingstid på en til tolv måneder.
Grunnen til at kort nedbetalingstid anbefales er høye renter og lavt lånebeløp. Kan du betale ut lånet med én gang er dette det beste. Har du behov for å dele opp betalingen, fordel den på antall måneder som best passer din økonomi. Sørg for at du kan håndtere de månedlige avdragene samtidig som totalbeløpet ikke blir urimelig høyt.
Hvis du har mulighet til å betale ut lånet tidligere, er dette positivt. Da vil du redusere kostnader til renter og gebyrer, og få et rimeligere lån totalt sett.
Tips: Se Forbrukerrådets sjekkliste før bilen skal på verksted.
Oppsummering
- Blir verkstedregningen høy kan lån til reparasjon av bil være en løsning.
- Sjekk om forsikringen kan dekke heller eller deler av kostnadene til reparasjonen.
- Bruk tid på å sammenligne ulike verksteder før du bestiller time.
- Innhent flere lånetilbud og sammenlign disse før du signerer en avtale.
- Betal inn ekstra på lånet når du har mulighet, for å kutte kostnader.