Det er mange grunner til å søke forbrukslån. Du kan ha et akutt behov for å reparere noe i boligen, har et ønske om å pusse opp boligen eller har mange smålån og kreditter som koster mye hver måned. Men lån uten sikkerhet koster mer, siden bankene ikke har noen garanti for lånet.
Her får du fem gode tips til hvordan du kan få en lavere gjeldsbyrde.
Forbrukslån er dyrere
Dersom man ønsker å ta opp et boliglån, må du ha egenkapital og banken tar pant boligen som sikkerhet. Når det gjelder forbrukslån derimot, er det en større risiko for banken å ta. Du betaler ikke egenkapital, og bankene stiller ingen krav til sikkerhet for lånet. Som en kompensasjon for manglende sikkerhet krever bankene høyere rente. Låntaker må derfor betale mer i kostnader for lån uten sikkerhet enn lån med sikkerhet.
Fem beste tips for å redusere forbruksgjeld
Det finnes derimot noen gode tips til hvordan gjelden i minst mulig grad kan ramme ens privatøkonomi. Følger man disse enkle rådene, er det større sannsynlighet for at gjeldsbyrden blir mindre og mer overkommelig gjennom hele nedbetalingstiden.
1. Ha god økonomisk oversikt
Det er viktig å sørge for en god oversikt over økonomien før man søker lån. Lag et budsjett. Finnes det andre muligheter enn å søke lån? Kan man spare penger til formålet med lånet? Alternativt kan man også selge noe man ikke lenger har bruk for. Det kan være lurt å alltid undersøke alle muligheter utenom forbrukslånet før man går til det skrittet å søke lån. Dersom dette likevel må gjøres, finnes det fortsatt mange muligheter til å få et lån med gode vilkår. Har man sørget for god oversikt i forkant, er man også bedre forberedt i søket etter den rette tilbyder.
2. Rask nedbetalingstid og gode lånevilkår
Sørg for at lånet innebærer en god nedbetalingsplan. Bruker man en søkeside med lånekalkulator, kan man regne seg fram til de beste vilkårene. Det finnes nettsider der flere aktører er samlet. Man plotter inn alle opplysninger om sin private økonomi, og får tilbud fra ulike aktører om lån som passer ens livssituasjon. Velger man kortere nedbetalingstid, vil renten bli høyere, men kostnadene lavere. Dette er helt klart en fordel, da dyre rentekostnader er penger til ingen nytte. Sørg også for å bruke en aktør med kjent merkevare.
3. Ved lengre nedbetalingstid
Noen ganger kan likevel lengre nedbetaling være den rette løsningen dersom man i et kortsiktig perspektiv trenger en mer romslig økonomi. Situasjonen her og nå burde avgjøre om de månedlige beløpene overskrider privatøkonomien eller ikke. I visse tilfeller har man ikke noe annet valg enn lån med lengre nedbetalingstid. Sørg da for å ta nedbetalingsplanen til ny vurdering med jevne mellomrom. Kanskje vil den økonomiske situasjonen bedre seg etter et par år. Da kan månedsbeløpet oppjusteres, og lånet kan raskere innfris.
4. Refinansiering i boliglån
Noen velger også å refinansiere forbrukslånet i boliglånet. Dette kan for eksempel være en løsning dersom forbrukslån var eneste mulighet til å få oppgradert boligen. Det er derimot ikke å anbefale at dette gjøres for ofte. Man kan lett havne i en spiral der forbrukslån tas opp med jevne mellomrom, for så å refinansiere i boliglån. Flere banker har derfor satt en stopper for denne type atferd.
5. Refinansiering ved flere smålån
Av og til havner man i en situasjon der man har tatt opp flere smålån. Dersom man i tillegg har brukt kredittkortet litt for mye, kan disse lånene i sum bety ganske høye månedlige utgifter. Har man flere smålån og kreditter, betaler man også mye mer rente per lån. Dersom man samler alle lån inn i et større lån, vil kostnadene bli lavere. Det anbefales derfor å refinansiere smålån i et større lån hvis man er i denne situasjonen.
Forbrukslån på en trygg måte
Følger du disse få, enkle rådene, er sjansen for å komme godt ut av et forbrukslån større. Risikoen ved å havne i gjeldsfella øker dersom man gjør forbrukslån til en vane. En god oversikt og planlegging av privatøkonomi er derfor et must for å kunne lykkes.