Søk billigste caravanlån

Campingvogn, bobil og caravan er alle utmerkede transportmidler for ferieturer hele året. De gir deg friheten til å reise når og hvor du vil, og du har soveplassen med deg på tur. Å gå til innkjøp av campingvogn eller bobil kan imidlertid være kostbart. Har du ikke midlene tilgjengelig, kan et caravanlån være en mulig løsning for deg.

Kort om caravanlån

Det finnes to typer caravanlån på markedet, både med og uten sikkerhet. Lånet kan benyttes til kjøp av både caravan, bobil og campingvogn. I tillegg har lånet en god låneramme, slik at du kan finansiere drømmen om bobil eller stor campingvogn.

Caravanlån uten sikkerhet

Et caravanlån uten sikkerhet kan på mange områder minne om et forbrukslån. Lånet stiller ingen krav om egenkapital eller sikkerhet, så det tas ikke pant i eiendelen du kjøper. Dette gjør at rentene blir høyere enn ved sikrede lån, siden bankene tar en større risiko.

Hvor mye du faktisk må betale i renter avhenger av din personlige økonomi. Bankene gjør alltid en individuell vurdering og kredittsjekk av låntaker før de bestemmer hvilken rente som tilbys. Det er store variasjoner mellom de ulike bankene, og nominell rente varier fra 4,9 % til 24,9 %. Den effektive renten varierer fra 5,16 % til 26,23 %.

Har du behov for et begrenset lånebeløp og kan nedbetale raskt, er lån uten sikkerhet et godt alternativ. Lånet har en maksimal nedbetalingstid på fem år, men bør nedbetales raskere om mulig. Kort nedbetalingstid gir nemlig lavere totale kostnader.

Tips: Se også vår artikkel om billigste billån uten sikkerhet.

Et caravanlån uten sikkerhet kan ha en låneramme opptil 800 000 kroner. Effektiv rente går fra ca. 5% og helt opp til 25%.

Fordeler

  • Fleksibel låneramme fra 5 000–800 000 kroner.
  • Ingen krav om egenkapital.
  • Tas ikke pant i campingvogn eller bobil.
  • Ingen krav om ekstra forsikring.

Ulemper

  • Høyere nominelle og effektive renter.
  • Kortere nedbetalingstid sammenlignet med sikret lån.

Caravanlån med sikkerhet

Om mulig kan du stille campingvogn eller bobil som sikkerhet. Banken tar da salgspant i eiendelen, og eier da en andel. Skulle du ikke klare å opprettholde avtalen, kan de kreve eiendelen solgt for å få dekt sine lånekostnader.

Siden bankene har sikkerhet i en fast eiendel og tar en lavere risiko, får du som låntaker bedre vilkår. Lån med sikkerhet har en lavere nominell og effektiv rente, og ligger på nivå med et tradisjonelt billån. Den vil variere fra tilbyder til tilbyder, men ligger et sted mellom 4 % og 7 % nominell rente. Effektiv rente er noe høyere, og starter på 6 %.

For å kvalifisere til et lån med sikkerhet, kan ikke campingvognen eller bobilen være over en viss alder. Enkelte vil også kreve at du har minst 35 % i egenkapital. Det tilbys også fullfinansiering, men du får bedre vilkår om du har egenkapital.

Fordeler

  • Lavere nominell og effektiv rente.
  • Lenger nedbetalingstid – maksimalt 10 år.
  • Høyere lånesum – inntil 2,5 millioner kroner.

Ulemper

  • Enkelte banker krever egenkapital.
  • Må ha kaskoforsikring.
  • Aldersbegrensning på billån og campingvogn.

Finn billigste caravanlån

Det finnes mange ulike tilbydere av lån til bobil og campingvogn, enten du stiller med sikkerhet eller ikke. For å oppnå de beste vilkårene, og dermed det beste lånetilbudet, kan det være lurt å søke hos flere aktører.

Forbruksbanker, sparebanker og lokalbanker er alle tilbydere av lån med og uten sikkerhet. Noen tilbyr begge alternativer, andre bare ett. Bruk gjerne en sammenligningstjeneste eller finansportal. Disse gir deg full oversikt over hvilke banker som kan tilby det lånet du ønsker.

Sparebanker og lokalbanker

Søk alltid caravanlån hos flere banker for å oppnå de beste tilbudene. Velg det caravanlånet som har laveste effektiv rente.

Søker du om lån i en sparebank eller lokalbank, vil de mest sannsynlig kreve sikkerhet i bobilen eller campingvognen. Det kan også stilles krav om egenkapital som må imøtekommes før lånet kan innvilges. Har du ikke egenkapital, kan du søke hos en bank som tilbyr fullfinansiering.

Hvor mye egenkapital du kan stille med påvirker hvor høy eller lav rente de kan tilby. Stiller du med 35 % eller mer får du den rimeligste renten, som ligger på 4,5 % nominell rente.

Forbruksbanker og lånemegler

En forbruksbank tilbyr i hovedsak lån uten sikkerhet. Du trenger da ikke stille sikkerhet for lånet. Egenkapital eller kaskoforsikring er heller ikke et krav.

Det finnes et bredt utvalg av forbruksbanker, noe som kan gjøre det utfordrende å finne det rette lånetilbudet. Du kan bruke en sammenligningtjeneste for å finne aktuelle banker. Et annet alternativ er å bruke en låneagent. Benytter du deg av denne tjenesten, vil lånesøknaden din videresendes til alle agentens samarbeidspartnere. 

Uansett om du bruker en lånemegler eller ikke, anbefales det å søke hos flere aktører. Dette bidrar til sunn konkurranse mellom bankene som du som forbruker nyter godt av.

Tips: Se også artikkelen om billigste mc lån.

Viktig ved kjøp av caravan

Det er ikke bare lånebeløp og kostnader som er viktig å tenke over ved kjøp av caravan, bobil eller campingvogn. Valg av type bobil eller campingvogn har mye å si for hva slags lån du kan søke om, og hva som blir mest lønnsomt for deg både ved innkjøp og potensielt salg.

Ny eller brukt

Noen har behov for en stor campingvogn med mange soveplasser og moderne løsninger. For andre holder det med en liten bobil som har det mest nødvendige. Når du skal velge caravan, er det viktig å velge det som passer for deg og ditt behov. Ikke bare nå, men også frem i tid.

En ny bobil eller campingvogn koster relativt mye mer enn en brukt. De har også det største verditapet, da de reduseres 20–30 % i verdi bare ved å kjøres ut av forhandleren. Tar du opp et lån, med eller uten sikkerhet, er det derfor verdt å ha dette i bakhodet med tanke på fremtidig salg.

Vurder også å kjøpe en brukt campingvogn. Verditapet er mye lavere enn en ny caravan samtidig som bruksopplevelsen kan være veldig lik.

Privat eller forhandler

Bobil og campingvogn kan kjøpes gjennom forhandler, eller hos en privatperson.

Kjøper du gjennom forhandler, kan du få hjelp med alt rundt kjøpet. Dette gjelder alt fra søknad om finansiering til utlevering av kjøretøyet. Du får hjelp med alt av papirarbeid, og de sørger for overdragelsen.

Velger du å handle brukt fra en privatperson, står du for alt selv. Du må selv innhente tilbud om finansiering, betale for kjøpet og sørge for at alle papirer er i orden. Velger du å kjøpe privat er det viktig å be om en detaljert lånekontrakt, og sjekke om det er noen heftelser på kjøretøyet. Dette kan du selv sjekke på Brønnøysundregistrene under «heftelser motorvogn».

Kontroller caravanen før kjøp

En ny caravan skal ikke ha noen problemer, disse dekkes også av garantien. Kjøper du derimot en brukt campingvogn til redusert pris, er det enkelte ting du bør dobbeltsjekke før du gjennomfører kjøpet:

  • Fukt og råte.
  • Kokeplate.
  • Gummislanger til gassbluss.
  • Lys og instrumenter.
  • Klimaanlegg.
  • Toalett og vanntilførsel.
  • Bremser.

Har du ikke god kjennskap til verken campingvogn eller bobil, kan du få et profesjonelt firma til å kontrollere bilen eller vognen før kjøp.

Unngå restgjeld med caravanlån

Har behovene endret seg og du trenger enten en større eller mindre caravan, kan det være tid for å selge den gamle.

Å selge den med et tap, er imidlertid ikke økonomisk gunstig. Velger du et lån med lang nedbetalingstid, får du lavere månedlige kostnader, men de totale kostnadene blir større, og det tar lenger tid å nedbetale caravanlånet.

For å unngå å selge med tap, er det lurt å nedbetale lånet tilsvarende verdifallet. På caravan, bobil og campingvogn er 20–30 % et godt utgangspunkt.

Oppsummering

  • Caravanlån tilbys både med og uten sikkerhet.
  • Sparebanker, lokalbanker og forbruksbanker kan alle tilby caravanlån.
  • Lån med sikkerhet har lavere renter, men strengere krav.
  • Usikrede lån har ingen krav om egenkapital eller sikkerhet, men en høyere rente.
  • Låneramme på 5 000 til 600 000 kroner uten sikkerhet.
  • Kan låne inntil 2,5 millioner kroner med sikkerhet.
  • Totale lånekostnader inkluderer etablerings- og termingebyr.